ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen stoppar Emmabodafestivalen: Omfattande hantering av narkotika”

Fredrik Samuelson · 16 Okt 2018
Uppdaterad 17 Okt 2018
Arkivbild från Emmabodafestivalen.

Arkivbild från Emmabodafestivalen. Foto: Ola Axman/Aftonbladet/IBL Bildbyrå


Två år i rad slogs knarkrekord på Emmabodafestivalen. Nu stoppar polisen musikfesten nästa sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagsförmiddagen höll polisen ett möte och kom med beslutet: Emmabodafestivalen stoppas 2019. På eftermiddagen hölls också en pressträff.

– Under de förutsättningar som varit 2017 och 2018 så kan vi inte bevilja något tillstånd, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör i polisregion Syd, som flera år i rad varit på plats på festivalen.

Knarkrekord två år i rad

Under årets festival anmäldes 463 narkotikabrott, varav ett tiotal festivalarbetare togs, att jämföra med förra årets 384 som då var ett nytt rekord.

De senaste två åren har polisen rubricerat evenemanget som en särskild händelse, vilket inneburit att polisen fått större resurser. Polisen har lyft missbruksproblematik och sagt att man inte ville att musikfesten skulle bli en inkörsport till framtida narkotikabrott.

Inför festivalen 2017 höjdes åldersgränsen från 13 till 16 år och i år var den 18 år. Man tog fram en drogpolicy, förbättrade belysning och sommarens festival var också en dag kortare. Men det hjälpte inte.

– Det har varit en omfattande hantering av narkotika på området men också annan brottslighet och oordning. Arrangören har inte klarat av att ha den kontroll som man behöver ha över vilka som vistas därinne. Det var också varit lätt att ta sig in på området genom att planka. Våra jurister har tittat på hur man har uppfyllt villkoren och sammantaget fungerande det inte så bra, säger Ewa-Gun Westford.

”Vi siktar på comeback i annat EU-land”

Emmabodafestivalen, som funnits sedan 1988, har lockat runt 10 000 besökare varje år.

Metro har försökt att nå arrangören. En talesperson för festivalen säger i en kommentar på Facebook:

”Kamrater, Sverige kommer nästa år inte ha en Emmabodafestival. Vi siktar på comeback i annat EU-land 2020. Vi har under 31 år gjort Sveriges bästa fest. Nu är det inte längre möjligt att göra den i Sverige. PS. Ute i Europa lever fortfarande festivalkulturen, åk dit så syns vi 2020! DS”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro