ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen stoppar sökning på barnporr

Tomas Lundin · 12 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SPÄRR. Polisen ska samarbeta med svenska företaget Picsearch, som levererar tjänster till  sökmotorer på internet, för att göra det omöjligt att söka efter barnporr på sajter som Eniro och Sesam.

Polisen har redan en databas som känner igen 4 000 adresser till sajter med barnporr. Genom att bygga in spärrlistan i Picsearch, som har över 1.7 miljarder bilder, kan barnporr hindras från att komma upp när man söker.

– Sajterna det handlar om är kommersiella. Om man minskar trafiken genom att göra bilderna svårare att hitta kanske det kommersiella intresset minskar, säger Stefan Kronqvist, chef för Rikskriminalens it-brottssektion till Metro.se.

Databasen har tidigare samkörts med olika internetoperatörer för att stoppa åtkomst till barnporr för deras kunder. Enligt polisen stoppas 10 000 besökare från att gå in på barnporrsidor varje dygn genom det samarbetet.

Ett uppenbart problem med samarbete med Picsearch är att den som vill leta efter barnporr bara behöver välja en annan sökmotor. Stora sökmotorer som Google och Altavista samarbetar exempelvis inte med Picsearch.

– Den möjligheten finns. Förhoppningsvis blir det fler sökmotorer som ansluter sig, säger Stefan Kronqvist.

I Augusti ska ska samarbetet mellan Picsearch och Polisen dra igång.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro