ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen struntade i att förhöra utpekade sexköpare

Gustaf Eriksson · 10 Jan 2013
Uppdaterad 10 Jan 2013
Polisen struntade i att förhöra utpekade sexköpare   Förre polischefen Göran Lindberg i rätten.

Polisen struntade i att förhöra utpekade sexköpare Förre polischefen Göran Lindberg i rätten. Foto: Scanpix


I sexhärvan med förra polischefen Göran Lindberg pekades flera andra personer ut för grova sexbrott. Men förundersökningen lades ned innan männen ens hade förhörts, enligt en P1-dokumentär.

klar

Artikellänk är kopierad

När Nora, som prostituerade sig samtidigt som hon fick vård för sitt självskadebeteende, var 17 år spändes hon fast och våldtogs så grovt av polischefen Göran Lindberg så att hon fick vårdas på sjukhus.  – Jag kom in i att jag skulle plåga mig själv så mycket som möjligt. Jag hade tvingat mig själv att träffa torskar för att jag var så äcklad av det, säger Nora i P1-dokumentären "Den fastspända flickan".

Göran Lindberg dömdes 2010 för grov våldtäkt och köp av sexuella tjänster. I Noras telefon hittade polisen namn och nummer till flera andra sexköpare. Men de förhördes aldrig innan åklagaren lade ned förundersökningen. Motiveringen var att det inte gick att bevisa vem som gjort vad.  – I det ärendet hade vi inga riktiga namn. VI hade förnamn eller smeknamn och kontantnummer till olika personer, säger polisens handläggare i dokumentären. 

Men i P1-dokumentären framgår det att det fanns personer som hade kunnat identifieras. En man, misstänkt för både sexköp av barn och våldtäkt, använde sitt riktiga namn. Polisen hade till och med mannens personnummer. Men inte heller han förhördes.  – Hade det inte lagts ner från början kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig hade behövt gå igenom det här helvetet, säger Nora.

Fotnot: Nora heter egentligen något annat. Dokumentären "Den fastspända flickan" sänds i P1 på söndag klockan 15:03.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro