ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen svarar inte – då rycker nynazisterna in

Metro · 16 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012
Polisen svarar inte – då rycker nynazisterna in

Polisen svarar inte – då rycker nynazisterna in


Polisen har inte tid. Då rycker nynazistiska Gyllene Gryning in mot kriminaliteten i grekiska bostadsområden. "Den yttersta högrekanten har i viss utsträckning ersatt polisen".

klar

Artikellänk är kopierad

Viktiga samhällsfunktioner i Grekland har börjat att vittra sönder i den ekonomiska krisen. Samtidigt växer stödet för missnöjespartier. I vissa delar av Aten har det nynazistiska partiet Gyllene Gryning ta över vissa av polisens funktioner uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. 

– Vi ringer polisen och inget händer, vi ringer kommunen och inget händer. Så då har vi ringt Gyllene Gryning och bett dem komma och kolla och sen dess har det varit lugnt, säger Vaggelis Pagos, som har en flyttfirma i området Agios Panteleimon i Aten enligt Ekot.

Enligt Vassiliki Thanou Christofilou, en av Greklands högsta domare, är det en oroväckande trend att andra försöker ta över polisens arbete. 

– Det finns en stor brist i samhället när det gäller lag och ordning och medborgarnas säkerhet. Som ett resultat av det söker människor hjälp hos andra än polisen och ett parti på yttersta högerkanten har i viss utsträckning ersatt polisen, säger hon.

Invånare i Aten som Ekot talat med beskriver att de känner sig övergivna av myndigheterna, men att det ultranationalistiska partiet rensat upp i vissa områden. 

Samtidigt varnar människorättsorganisationer som Amnesty och UNHCR för en ökning av rasistiskt våld i Grekland och att immigranter ofta misshandlas och knivhuggs. 

Meddlemmar i Gyllene Gryning har ofta anklagats för att ligga bakom våldet.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro