ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen tar krafttag mot IT-bedrägerier

Fredrik Backman · 2 Jan 2013
Uppdaterad 1 Jan 2013

Foto: Scanpix


Antalet anmälda IT-relaterade brott ökar kraftigt. Nu startar polisen en ny enhet för att stoppa bedrägerierna.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt drabbades över 7 600 personer i Västsverige av bedragare, på internet eller andra IT-relaterade bedrägerier, fram till 27 december. Det är en ökning med 32 procent jämfört med motsvarande period 2011, visar siffror som polisen själva tagit fram för Metros räkning.

För att försöka få bukt med den kraftigt negativa utvecklingen startar i dag polisen i Västra Götaland en ny enhet, med nio personer. Den nya enheten kommer att ligga i Falköping och ska utreda internetbedrägerier och bluffakturor.

– Vi ska enbart syssla med IT-brottslighet. Tanken är att vi enbart ska hålla på med den här typen av utredningar. Förhoppningsvis ska vi hitta snabbare och effektivare vägar att utreda den här typen av brottslighet, säger Torsten Jaeckel, utredningsbefäl och chef för den nya enheten.

Trenden är tydlig, antalet anmälda bedrägerier har ökat kraftigt i flera år. Framför allt den delen som är IT-relaterad, där folk luras med annonser på sajter som Blocket och Tradera.

– Samhället har ändrats och vi använder e-tjänster mycket mer. Vi handlar på internet, det har blivit naturligt. Och bakom en dator är du anonym, säger Torsten Jaeckel.

Förutom att alla som handlar på privatannonseringssajter behöver bli mer misstänksamma och uppmärksamma skulle han välkomna strängare straff för dem som sysslar med bedrägerierna.

– Det vore inte helt fel. Eller att man använder den högre delen av straffskalan som finns, i och med att den här brottsligheten ökar katastrofalt, säger Torsten Jaeckel.

– Vissa kriminella återkommer hela tiden i sådana här ärenden. Den lagföring som vi har just nu är inte den maximala. Det ska upp i ganska stor omfattning innan det ger fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro