ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Tejpa över koden på kontokortet

Anders Göransson · 11 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

Foto: Lisa Mattisson


Kortbedragarna tömmer ditt konto i ett nafs – men det finns enkla knep för att försvåra deras verksamhet. Här är polisens råd: Dölj CVV-koden. Med tejp, lack eller genom att skrapa bort den - bara den inte syns.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är polisens bedrägerirotel i Stockholm som via sin Facebooksida varnar allmänheten för risken att råka ut för skimning eller andra metoder som bedragare använder för att komma över kortuppgifter.

Vid sidan av kortnumret behöver den kriminelle CVV-koden på kortets baksida, det vill säga de tre sista siffrorna, för att kunna använda ditt kort för till exempel internetköp. Det är uppgifter som är lätta att komma över genom att fotografera av kortet eller snabbt notera och skriva ner.

En vanlig uppmaning är därför att skrapa bort CVV-koden och lägga den på minnet istället, men det kan ge problem när man ska använda kortet utomlands. Därför tipsar polisen nu om andra metoder.

”Själv tejpar jag numera över CVV-koden med en tunn, ogenomskinlig tejp. Tejpen är besvärlig att avlägsna för en bedragare, dessutom märker jag om det skett”, skriver kommissarie Anders Olofsson.

Att lacka över siffrorna är en annan variant, under förutsättning att lacken är av en typ som går att ta bort.

Säkerhetsexperten Sten Karlsson, vd på West International som arbetar med betallösningar, rekommenderar dock kortkunder att vara på den säkra sidan.

– Mitt råd är att skrapa bort koden - men skriv upp den, säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro