ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen till värdar: Vräk svartklubbar

Andreas Jelvefors · 15 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

De kallas ”kulturförening”, ”hälsobutik” och ”kyrka”. I själva verket är de fritidsgårdar för yrkeskriminella, enligt polisen. – Svartklubbarna finns kvar så länge hyresvärdarna inte agerar, säger Håkan Gustafsson, Malmöpolisen

De kallas ”kulturförening”, ”hälsobutik” och ”kyrka”. I själva verket är de fritidsgårdar för yrkeskriminella, enligt polisen. – Svartklubbarna finns kvar så länge hyresvärdarna inte agerar, säger Håkan Gustafsson, Malmöpolisen.

I hyreskontrakten ser det seriöst ut. Men när den påstådda schackföreningen eller kyrkan visar sig vara en svartklubb väntar svår-stoppad kriminell verksamhet, uppger polisen. – Vi gör razzior och beslagtar vapen, narkotika och illegala spelautomater. Men trots tydliga kopplingar till grov organiserad brottslighet har svartklubbarnas ägare lagstadgad besittningsrätt.

Hyresvärdarna kan vräka om inte verksamheten motsvarar det som står i kontraktet. Men få värdar verkar bry sig, säger Håkan Gustafsson, samordnare vid Malmöpolisen.

En som bryr sig var däremot den värd som efter ett års hårt arbete lyckades få ut svartklubben ur sin fastighet.  – Det måste till en lagändring så att det blir lättare att vräka. Svartklubben samlade grovt kriminella och jag tvingades se på, säger värden som vill vara anonym.

Han tillägger:– Nu är de borta från fastigheten, men jag är säker på att de fortsätter i ny lokal. Det är beklagligt.

Värden: Vi ser inga problem

OLIKA SYNSÄTT.  En kulturförening där vi samlas på vårt sätt, säger mannen i baren.En svartklubb som samlar yrkeskriminella, säger polisen.Lokalen i Malmö ligger med in­gång direkt från gatan. Trots att utskänkningstillstånd saknas hävdar polisen att här säljs alkohol.

Beslag har också gjorts av illegala spelautomater och narkotika. Så sent som för en månad sedan greps en man i lokalen misstänkt för mordförsök.

När vi besöker lokalen sitter fem män och spelar kort runt ett litet bord. Sedelhögarna ligger i buntar framför dem. Vi frågar förgäves efter en ansvarig. Mannen bakom baren skakar på huvudet.– Jag vet inget.

Polisen säger att det här är en svartklubb med kriminell verksamhet. Vad säger du?– Kalla det en kulturförening. Vi är här för att vi inte blir insläppta någon annstans. Jag säger inget mer, säger mannen som inte vill uppge sitt namn.

Hyresvärden uppger att relationerna är goda till hyresgästen.– Vad jag förstår bedriver de föreningsverksamhet. Vi har inga problem med dem, säger vd:n.

Det förvånar polisen.– Det låter märkligt att han inte skulle veta att där pågår skumraskaffärer, säger Håkan Gustafsson, samordnare vid Malmö-polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro