ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen trängde sig in hos 77-åring i jakt på vapen

Fredrik Beckman · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014

Poliser trängde undan Elsa, 77, i hallen och började leta efter vapen. Trots att sonen, som de misstänkte, inte ens bodde där. De sa att de inte behövde husrannsakan”.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom

Det var 30 januari som tre poliser knackade på Elsas dörr i nordöstra Göteborg vid lunchtid. Hon öppnade och krävde legitimation. Den ena polisen visade upp sin. De ville göra husrannsakan.

– Jag hade inte glasögonen och såg inte hennes legitimation. Jag frågade efter papper från åklagaren. ”Det här är Sverige. Det behövs inte här” sa en av poliserna, säger Elsa.

Hon kände sig skrämd och upplevde att en av poliserna knuffade undan henne, hon fick inte röra sig, inte ta bort vattnet som kokade på spisen.

– De höll fast mig. Jag tänkte kanske är de inte poliser, kanske vill de döda mig. Jag började skrika ”polis, polis, help”, säger Elsa.

Efter fem minuter kom det två poliser till. De lugnade henna.

I efterhand känner hon sig fortfarande upprörd. Hon ifrågasätter rätten att gå in utan att ha med sig husrannsakan på papper.

– De kan inte säga att Sverige är annorlunda. Det kan inte vara rätt, säger hon.

Men polisen behöver inte ha med sig det

– Man behöver inte skriftligt, men man måste ha ett beslut. I många länder har man ett papper med sig för att visa upp för den som ska utsättas för åtgärden, men det finns inte i svensk lag, Sven Alhbin, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland och som leder den särskilda insats mot de kriminella gängen i Göteborg som pågår just nu.

Jakten på vapen är en stor del av den insatsen.

Även Elsas 53-årige son är upprörd i efterhand. Han är inte dömd för brott tidigare och var på sitt jobb när polisen letade i mammans lägenhet.

– Kanske det är någon ovän som har ringt och tipsat. Men jag undrar varför de inte har kommit dit jag bor. Mamma berättade var jag jobbade om de ville hämta mig, säger han.

Senare har han ringt polisen och frågat.

– Jag frågade om jag var efterlyst. Men de har inte letat efter mig.

Elsa heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro