ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnade för sitt egna SMS

Hugo Ewald · 26 Apr 2017
Uppdaterad 26 Apr 2017
SMS:et visade sig faktiskt komma från polisen.

SMS:et visade sig faktiskt komma från polisen. Foto: Polisen/Metro


Polisen varnade under måndagen för ett sms som skickades till svenska telefonanvändare. Nu visar det sig att det faktiskt var polisen själva som skickat ut sms:et.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här artikeln har nu uppdaterats med information om att sms:et var polisens egna.

”Polisen vill veta din position”. Så inleds ett sms som enligt polisen nu skickas till svenska mobiltelefonanvändare. sms:et, som påstås vara från polisen, innehåller en länk som mottagaren uppmanas att klicka på. Det ska du enligt polisen absolut inte göra, eftersom sms:et inte är från polisen. ”Polisen skickar aldrig sådana sms”, skriver polisen i ett meddelande.

Nu visar det sig att sms:et faktiskt kom från polisen.

– Vad vi inte visste var att det finns en försöksverksamhet i norra Sverige där man skickar ut såna sms till personer som är nödställda. Sannolikt har en utomstående person fått det här sms:et utan att vara nödställd  – och därför hört av sig till 114 14, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum till Aftonbladet.

Men du ska inte klicka på länken om du inte är nödställd på riktigt.

– Sedan var det oturligt att det här gick ut, att informationsbristen var så stor att inte de som lade ut det här på polisen.se – där jag hade hjälpt till att formulera texten naturligtvis – ingen av oss visste om att det här försöket existerade i norra Sverige. Det var ju tragiskt. säger Jan Olsson.

Polisen menar dock fortfarande att du om du har bör radera sms från avsändare som påstår sig vara en bank, polisen eller en myndighet, och som innehåller okända länkar eller bifogade filer.

Enligt polisen används sådana sms och mail ofta i bedrägliga syften. I vissa fall låses dina filer ut från din dator på ett sätt som gör att du inte kommer åt dem om du inte betalar en lösensumma. I andra fall lockas du att uppge dina bankkortsuppgifter eller din inloggning till Bankid eller din bankdosa för att bedragaren ska kunna tömma dina bankkonton.

Polisen har nu uppdaterat varningen som fanns på deras webbsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro