ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar: Din faktura kan fångas upp av bedragare

Linnéa Borgert · 10 Maj 2017
Uppdaterad 10 Maj 2017
Polisen har sett en ny våg av manipulerade fakturor.

Polisen har sett en ny våg av manipulerade fakturor. Foto: Jessica Gow/TT


Du tror att du betalar en helt vanlig faktura från ett företag du är kund hos – men egentligen går pengarna till någon annan. "Vi ser en ny våg med manipulerade fakturor", skriver polisen i ett Facebookinlägg.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt polisen skickas fakturorna ut från helt legitima företag, som den som får fakturan faktiskt är kund hos. Problemet är att fakturan fångas upp på vägen av bedragare, som manipulerar den och byter ut bankgironummer och referensnummer.

När kunden betalar fakturan går alltså pengarna till ett annat konto, vilket resulterar i en påminnelse från företaget.

Polisen misstänker att fakturan scannas in, manipuleras och sedan skrivs ut på nytt. Exakt hur och när fakturorna fångas upp är oklart.

– Vi vet att de har blivit manipulerade någonstans på vägen, från det att företaget sänder fakturan och att den kommer fram till mottagaren. Riktigt var vet vi inte, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum.

Ser man att fakturan är manipulerad?

– De är ju manipulerade i syfte att man inte ska upptäcka det, men visst, har man fått fakturor från företaget tidigare och har lite koll på hur de brukar se ut så borde man kunna se det, säger hon.

Är det här någonting nytt?

– Det har förekommit tidigare. Tidigare i vår har vi också haft sådana, men nu var det nya fall igen så nu kände vi att vi måste flagga för det här.

Polisen har gått ut med en varning för bluffen på Facebook.

”Är det ett företag som ni brukar handla av som har ändrat några uppgifter – kontakta företaget och kontrollera om det är riktigt det som står på fakturan”, skriver polisen.

Om det är första gången du får en faktura från ett företag kan du kontrollera att det är rätt bankgironummer på bankgirot.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro