ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar: Ditt id stjäls genom brevlådan

Linnea Holgersson · 25 Feb 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014

Genom att bedragarna placerar ut falska brevlådor kan din post och därmed identitet bli kapad. Hela trappuppgångar har blivit utsatta” säger Anders Olofsson hos Polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett sätt att få sin identitet kapad på är att bedragarna sätter upp falska brevlådor för att lura brevbäraren.
Ett sätt att få sin identitet kapad på är att bedragarna sätter upp falska brevlådor för att lura brevbäraren.Foto: Polisen

Polisen varnar för ett bedrägeri som har blivit allt vanligare. Falska brevlådor har placerats med adressens namn på, nära den riktiga brevlådan för att lura brevbäraren att lägga posten där. Breven används sedan för att kapa en persons identitet.

– Det är mycket omständligt om någon kapar ens identitet och beställer en massa varor och tjänster i ditt namn som du sedan förväntas betala, säger Anders Olofsson brottsförebyggare hos Polisen.

Det vanligaste är att bedragarna adressändrar för att få tag på posten, men på senaste tiden har flera falska brevlådor satts upp. Polisen kan ännu inte säga exakt vilka platser som har blivit mest utsatta, men mycket beror på hur området ser ut.

– En brevlåda som hittades hade satts upp precis vid infarten av en återvändsgata för att lura brevbäraren. Vi vet att man har riktat in sig på vissa bostadsrättföreningar, där hela trappuppgångar har blivit utsatta. Då har bedragarna pekat ut en plats där människor bor med ordnad ekonomi, säger Anders Olofsson.

Olika fall av id-kapande är ett problem för polisen. Men de informerar om bedrägarnas olika metoder och utreder fallen.

– Det är viktigt att inte låta dem komma åt ens post. Om de har stulit ens identitet kan de plocka bort kreditupplysningar som gör att du upptäcker kapningen mycket senare, säger Anders Olofsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro