ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för bedragare som vill åt dina flyktingdonationer

Tomas Lundin · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015

Foto: TT/Arkiv


Privata insamlingar drar in miljoner till flyktinghjälp. Nu rustar polisen för bedragare som vill rida på vågen för lätta pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna öppnar sina hjärtan mot flyktingarna, dels genom att ge till räddningsorganisationer, men även till de privatpersoner som bestämt sig för att hjälpa till. Ett exempel är gruppen   ”Vi gör vad vi kan” som i skrivande stund. Med tjänster som Swish går det blixtsnabbt att föra över till ett behjärtansvärt initiativ, men när det börjar handla om stora pengar kan vi också räkna med att det kommer bedragare i släptåg som vill tjäna en hacka på svenskarnas givmildhet.

– Vi har inte sett något ännu, men man bör vara väldigt noggrann med att kontrollera vem det är man skänker pengar till, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum till Metro.► LÄS MER: Insamling drog in tre miljoner till flyktingar

I vanliga fall brukar rekommendationen vara att bara ge till organisationer med kontonummer som börjar med 90 – men just nu finns det så många som startat privata insamlingar att Jan Olsson vill inte avråda folk från att också ge till dem. Ändå höjer han ett varningens finger. 

– De är underbara att se och läsa om och vi ska lyfta fram de goda exempel vi har, men man måste ändå ha i bakhuvudet att det finns människor som kan utnyttja det här för egen vinning.

I stället rekommenderar han den som vill skänka via till exempel en Facebookgrupp att noggrant kolla upp vilka personer som ligger bakom, om det finns några kritiska kommentarer på sidan och om de har en utarbetad plan för hur arbetet ska gå till. Bedragare med siktet inställt på donationer till flyktinghjälp står överst på bedrägericentrums bevakningslista just nu.

– Skulle det visa sig att det finns bedragare så står vi på tårna, säger Jan Olsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro