ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för falska presentkort

Clarence Frenker · 14 Maj 2014
Uppdaterad 14 Maj 2014

Polisen har sprängt en liga som lyckats lösa in stora mängder förfalskade presentkort i handeln runt om i Sverige. Nu varnar polisen allmänheten för att köpa presentkort på andrahandsmarknaden. Förfalskningarna är otroligt bra, det handlar inte om att man suttit hemma med en kopiator”.

klar

Artikellänk är kopierad

Företaget PAUS varnar själva på sin hemsida för förfalskningarna och uppmanar alla som har ett äkta presentkort att höra av sig till företaget.
Företaget PAUS varnar själva på sin hemsida för förfalskningarna och uppmanar alla som har ett äkta presentkort att höra av sig till företaget.Foto: Polisen

Polisen har sprängt en liga som under en veckas tid lyckats lösa in förfalskade presentkort i handeln runt om i landet.

Förfalskningarna har påträffats i butiker ibland annat Stockholm, Göteborg och Malmö och nu varnar polisen allmänheten för att presentkorten även kan dyka upp på köp- och sälj sajter.

– Än så länge har vi inte stött på dem på andrahandsmarknaden. Men risken är stor att om bedragarna sitter på jättemånga presentkort att de börjar sälja dem på nätet och då är det problematiskt för den som köper som blir misstänkt för bedrägeri, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

Förfalskningarna är i valören 250 kronor och är, enligt Jan Olsson, identiska kopior på företaget PAUS presentkort. De förfalskade presentkorten har egna serienummer och har bland annat lösts in för alltifrån cigarettköp på Coop till köp för tiotusentals kronor på elektronikföretag. Ett 30-tal av köpen ska ha gjorts i Stockholm men enligt polisen är det sannolikt bara en liten del av härvan, som utreds nationellt.

– Förfalskningarna är otroligt bra, det handlar inte om att man suttit hemma med en kopiator, säger Jan Olsson.

Härvan uppdagades av branchorganisationen Svensk handel i onsdags efter att butiksägare hört av sig.

Fyra personer har hittills frihetsberövats misstänkta för inblandning i bedrägerierna, men fler gripanden kan bli aktuella.

Polisen uppger att övervakningsfilm säkrats från minst 18 tillfällen men är i övrigt förtegen om hur förfalskningarna tillverkats och distribuerats.

Företaget PAUS varnar själva på sin hemsida för förfalskningarna och uppmanar alla som har ett äkta presentkort att höra av sig till företaget.

Även Svensk handel har gått ut med en varning till butiker runt om i landet att vara vaksamma.

– Har du ett äkta presentkort använd det inte. Springer du runt och handlar med det kan det bli väldigt fel, säger Jan Olsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro