ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för halka med första snön

Anders Göransson · 10 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Höstens första snö väntas falla på många platser i Mellansverige under torsdagen.Och med snön kommer halkan.

– Tyvärr blir många lika överraskade varje år, säger Örebropolisen som manar trafikanterna till försiktighet.

Under dagen drar snön in i landet västerifrån. SMHI har utfärdat klass 1-varningar från Värmland i väster, till Uppsala i Öster. Varningarna fortsätter sedan upp genom de mellansvenska länen, ända upp till Jämtland och Västernorrland dit snöfallet kommer under kvällen.

Mest snö väntas i Dalarna, Gävleborg och Jämtland: 5–15 centimeter.

Bilister i norr tycks sällan bli överraskade av snöfall på hösten. Värre är det längre söderut.

– Även om folk går ut på morgonen och skrapar isen av rutorna så blir de överraskade när det plötsligt är halt. Det är tyvärr så det fungerar, säger Anders Wallin, vakthavande befäl i Örebro län.

Den första halkan innebär alltid ett antal avåkningar, enligt Wallin.

– Det är slumpen som avgör om det slutar i dödsolyckor eller bara plåtskador. Men det vanligaste är att folk bara hamnar på sidan av vägen.

Många olyckor går att undvika.

– Sätt på vinterdäcken i tid, inte när halkan redan är här. Har däcken stått sedan i våras behöver de rulla några mil innan de återfår sin mjukhet, säger Wallin.

Och när halkan väl är ett faktum gäller det att anpassa sitt körsätt.

– Man brukar säga att "olyckan berodde på halkan", men ofta har den berott på hastigheten. Anpassa hastigheten till väglaget och öka avstånden, säger Wallin.

Nu kommer snön

På med vantar och mössa – vintern är här på snabbvisit. Snö kan falla så långt ner som Stockholm, och nattetid blir det frost i nästan hela landet.Den kalla luft som strömmar ner över landet norrifrån stöter under torsdagen på ett lågtryck västerifrån.

Krocken sker över norra Svealand och södra Norrland och väntas resultera i ett ordentligt snöfall och ett besvärligt trafikläge. – Det kan komma flingor i luften även i Stockholm, men det är inte troligt att snön lägger sig, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Nattetid blir det minusgrader i praktiskt taget hela landet, utom vid Västkusten och på Gotland. – Men det är ett tillfälligt gästspel från vintern. Om ett par dagar har vi milda sydvästvindar igen och uppemot tio grader i större delen av landet under söndag, måndag och tisdag, säger Sten Laurin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro