ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för halsbandsrånare: Folk riskerar att dö

Evelina Olsson · 8 Aug 2012
Uppdaterad 8 Aug 2012
Polisen varnar för halsbandsrånare: Folk riskerar att dö På Jan Waldenströms gata 75 ägde det senaste halsbandsrånet rum.

Polisen varnar för halsbandsrånare: Folk riskerar att dö På Jan Waldenströms gata 75 ägde det senaste halsbandsrånet rum. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Brott. Polisen varnar nu Malmöborna för att ha på sig iögonfallande guldhalsband. Sedan i april har ett femtiotal halsbandsryckningar ägt rum.

klar

Artikellänk är kopierad

Rånarna frågar om vägen, startar en diskussion eller rycker bara helt fräckt av halsbanden från sina offer. – Det finns en stor risk för ordentliga skador, folk kan ju till och med dö av sådant här, säger Lennart Bergegård, förundersökningsledare vid Malmöpolisens brottssamordningsgrupp.

Vid några fall har offren även misshandlats i samband med rånen. Vid ett rån den 2 augusti slogs en kvinna i ansiktet innan hon blev frånryckt sitt halsband. Vid ett annat rån, den 13 juli, höll gärningsmannen en äldre kvinna i ett kraftigt strypgrepp under tiden han försökte rycka loss hennes halsband. Många av offren har även blivit omkullknuffade. – Det är mycket upprörande, inte minst då det ofta rör sig om äldre personer som kanske redan har hälsoproblem, säger Bergegård.

Brottssamordningsgruppen arbetar bland annat med att samordna rånen efter brottsplats, modus och signalement. – Det vi har sett hittills är att detaljerna kring den här sortens rån spretar åt alla håll, vi har inte några speciella grupper av rånare som sysslar med det här, säger Bergegård.

Polisen riktar nu även sin uppmärksamhet mot platser där guldet säljs. – Det höga priset på guld och det faktum att det är så lätt att omsätta till pengar har gett busarna snabba förtjänster genom halsbandsrån. Men även de som köper upp guld utan att kontrollera det närmare har absolut en skuld i detta, säger Bergegård.

Det senaste i raden av halsbandsrån inträffade på sjukhusområdet i Malmö i går morse. Två hittills okända gärningsmän ska ha frågat en kvinna, född 1944, om vägen till akuten. Innan hon hann svara ska en av männen ha ryckt halsbandet från hennes hals. – Vi jobbar allt vi kan med dessa rån men vi räknar tyvärr inte med att de kommer att upphöra den närmaste tiden, säger Bergegård. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro