ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för inbrottsvåg: tjuvarna klättrar in genom fönstret

Ida Gustafsson · 23 Aug 2016
Uppdaterad 23 Aug 2016
Boenden på Södermalm i Stockholm har drabbats av en inbrottsvåg där tjuvarna klättrar på staket och stuprännor för att sedan ta sig in via fönster eller balkongdörrar.

Boenden på Södermalm i Stockholm har drabbats av en inbrottsvåg där tjuvarna klättrar på staket och stuprännor för att sedan ta sig in via fönster eller balkongdörrar. Foto: TT/Hasse Holmberg/Facebook/Polisen Södermalm/Skärmdump


Polisen på Södermalm i Stockholm rapporterar om en ny inbrottstrend. Under juli och augusti har ett tjugotal inbrott genomförts genom att tjuvarna tagit sig in i lägenheten genom ett öppet fönster eller balkongdörr.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen på Södermalm skriver på sin Facebooksidaatt tjuvarna har tagit sig upp mellan marknivå och upp till fem meter. Med hjälp av staket, stuprännor och mindre tak klättrar tjuvarna uppför fasaden och sedan in i lägenheterna, vilket SVT Stockholm var först med att rapportera om. 

I vissa fall har det varit flera gärningsmän som hjälpts åt för att komma in i bostäderna. 

LÄS MER
Polisens uppmaning: Hjälp de äldre att skydda sig mot tjuvar

En anmärkningsvärd detalj är att de flesta av de drabbade har varit hemma under inbrottstillfället. Antingen har de upptäckt att en eller flera gärningsmän har försökt att ta sig in i ett förutser eller en balkongdörr. Eller så har de har vaknat mitt i natten av att en eller flera okända personer befunnit sig i lägenheten. 

Majoriteten av denna typ av inbrott har inträffat mellan nio-tiden på kvällen och sju-tiden på morgonen. Men det finns även fall då det inträffat mitt på dagen, då har lägenhetsinnehavarna lämnat fönster eller balkongdörr öppet på vädring och gått ut. När de kommit tillbaka har de upptäckt att haft inbrott. 

I helgen grep polisen två misstänkta inbrottstjuvar i en lägenhet på Södermalm, vid tillfället hade tjuvarna även föremål från en ytterligare lägenhet i stadsdelen. De två misstänkta tjuvarna är nu anhållna, skriver polisen. 

LÄS MER
Grannar misstänkte inbrott – var bara man som visade sin kärlek

Polisen skriver att det här tillvägagångssättet sjönk samtidigt som det blev kallare i början av augusti. Men under den gångna helgens varmare väder återkom den här typen av inbrott. I Facebookinlägget skriver polisen vidare att man måste våga vädra när det är varmt ute, men uppmanar boende att förse sina fönster eller balkongdörrar med en kedja eller låsbygel för att förhindra att någon kan ta sig in utifrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro