ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för ny Ikea-bluff

Clarence Frenker · 9 Maj 2014
Uppdaterad 9 Maj 2014

Betala en femma och få ett presentkort på Ikea värt 500 kronor. Låter det för bra för att vara sant? Det är det. Nu varnar polisen för den nya Ikea-bluffen som just nu sveper genom Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/Polisen

I veckan har en ny våg av nätfiskemail skickats ut till svenska e-postadresser.

Där framgår att mottagaren är utvald att få köpa ett presentkort på Ikea värt 500 kronor för endast en femma – allt som behövs är att klicka på en länk.

Men den som gör det kommer uppmanas att lämna både sina person- och kontouppgifter som i sin tur kommer kapas i bedrägerisyfte.► LÄS MER: Ikea stryker gaypar ur kundtidning – Det är ett bedrägeriförsök helt enkelt. Ikea står inte för det här så det är självklart falskt och handlar om klassisk phishing, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Polisen vill nu varna för den nya Ikea-bluffen.

– Den här Ikeakampanjen har tidigare förekommit. Det är ett gammalt modus men nu verkar det som att man har skickat ut spammail igen. Vi har inte fått in någon anmälan ännu om att någon drabbats men flera har hört av sig till oss och tvivlat på det som stått, säger Anna-Lena Tapper.

Det är inte bara möbeljätten Ikea som får sitt namn utnyttjat av bedragare. Även Telia, kreditkortsföretag och – nu i deklarationstider – även Skatteverket används flitigt för att lura till sig person- och kortuppgifter på liknande sätt.

– Det skickas normalt ut som massor av spam och då är det viktigt att personer som drabbas har ett bra virusskydd. Inga myndigheter, organisationer eller seriösa företag begär in personuppgifter och kontonummer via mail, säger Anna-Lena Tapper.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro