ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar för porrbluff – bedragarna tar över din telefon

Ida Gustafsson · 7 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2015

Polisens bedrägerirotel varnar för en trojan som kan ta över din mobiltelefon. Bedragarna låser telefonen och påstår att användaren porrsurfat olagligt. För att låsa upp luren måste den drabbade betala.

klar

Artikellänk är kopierad

Via sin Facebooksidavarnas allmänheten nu för det nya mobilhotet. Bedragare har tidigare skickat falska mejl under falskt namn, såsom kända företag eller myndigheter som polisen själva. När mottagaren klickat på länken dyker en ruta upp där det står att användaren måste betala för att kunna låsa upp datorn. Trojanen Ransomware eller Cryptolocker har nu nått mobilerna. 

Och ett liknande tillvägagångssätt: 

”Banditerna låser mobiltelefonerna och påstår att innehavaren har porrsurfat olagligt och att de måste betala för att få mobiltelefonen upplåst. Sannolikheten att kunna låsa upp telefonen utan att betala den efterfrågade "lösensumman" är att anse som nära noll tyvärr”, skriver polisen. 

Alla som är drabbade uppmanas att kontakta polisen, men även sin mobiloperatör för att undersöka möjligheten att återställa informationen i telefonen som gått förlorad när det kapats. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro