ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar: Ica-bluffen kan tömma hela ditt konto

Linnea Carlén · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015
Skärmdumpar på den brådskande varning som polisens bedrägericentrum gick ut med på Facebook på torsdagskvällen.

Skärmdumpar på den brådskande varning som polisens bedrägericentrum gick ut med på Facebook på torsdagskvällen. Foto: Skärmdump: Polisen - bedrägeri / Facebook


Polisens bedrägericentrum går ut med en brådskande varning på Facebook efter att bedragare registrerat en bluffsida i Ica:s namn på det sociala nätverket i försök att lura till sig pengar. Hittills ska ett brottsoffer ha fått sitt bankkonto tömt.

klar

Artikellänk är kopierad

Via bluffsidan "Ica Tavling" ska bedragare ha skickat ut meddelanden till matkedjans Facebook-följare – i försök att länsa privatpersoners bankkonton.

I ett Facebook-inlägg går polisens bedrägericentrum på torsdagskvällen ut med en brådskande varning: 

"Bedragarna skickar sedan ut meddelanden till Ica:s följare om att dessa vunnit pengar. De ska bara uppge data från sina bankdosor för att få ut sin vinst."

Hittills har ett brottsoffer fått sitt bankkonto tömt. Enligt Anders Olofsson vid Bedrägericentrum som skrivit inlägget finns det inte mycket mer att säga i nuläget.

– Det här är så pass nytt. Det kom ut för ett par tre timmar sedan så vi hoppas att fler inte drabbats, säger han till Metro. 

– De bakom sidan skickar messenger-meddelanden och lurar av dem uppgifterna. Bankkontouppgifter är högst personliga, de är aldrig användbara för någon annan än personen som har kontot. Man ska alltid vara skeptsik till sådana här meddeladen och aldrig gå på dem. Inga företag skickar någonsin ut dem.

Har ni några förhoppningar om att få tag på personen eller personerna bakom den här sidan?

– Det kan jag inte uttala mig om. 

När Metro vid 16.30-tiden försöker gå in på sidan är den nedtagen.

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt, framförallt är det tråkigt för den här personen som blivit utsatt för bedrägeriet, säger Ola Fernvall, pressansvarig på Ica Sverige.

Enligt Fernvall informerade polisen dem om sidan vid 16-tiden och de anmälde den genast till Facebook. Ica har även lagt ut varningar på sin egen Facebook-sida och på ica.se

– Vi och flera andra stora företag är utsatta för sånt här och det är naturligtvis väldigt svårt att komma åt personerna och företagen bakom det. Men Ica har aldrig utlottningar av den här typen med presentkort eller pengar, och vi ber aldrig några kunder om kontouppgifter eller personuppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro