ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen varnar: Räkna med stöldvåg i helgen

Fredrik Beckman · 4 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

Julhandel och trängsel på stan. Samtidigt räknar polisen med att stöldligor kommer till Göteborg i helgen. – Det kommer ficktjuvar hitresta nu, säger Håkan Löwberg, polisinspektör i City.

klar

Artikellänk är kopierad

Han håller i polisens extra satsning för att motverka stölder i julhandeln i centrala Göteborg. Fokus ligger på ficktjuveri och stölder i bilar.

– Varje helg i december månad är mycket ficktjuveri. Det dyker upp nya klientel varje jul. Det är nu, den här helgen, som vi tror att de kommer, säger Håkan Löwberg.

Decemberhelgerna är mumma för tjuvarna. I december förra året anmäldes 602 fickstölder och 209 bilinbrott, enbart i centrum.

Och i år har det inte börjat lugnare. I helgen var första stora julhandelshelgen, med första advent. I förra veckan anmäldes 45 bilinbrott och 114 fickstölder.

Polisen fokuserar sina insatser till stråken kring Nordstan, Brunnsparken och Centralstationen.

– Var vaksam i trängseln. Plånbok och mobiler i stängd ficka. Vi vill också varna alla mammor och pappor med barnvagn. Det är lätt att lägga ifrån sig värdesaker i barnvagnen. Då är det lätt för tjuven i trängseln att ta det, säger Håkan Löwberg.

Ett annat typiskt sätt att bli av med nyinköpta julklappar är i bilen. Många lastar av i bilen innan de fortsätter att handla. I tron om att p-hus och billarm skyddar.

– Men ett bilinbrott tar bara 20 sekunder. Larmet går i några sekunder, då hinner tjuven länsa, säger Håkan Löwberg.

Han råder alla att vara vaksamma.

– Det kanske är någon som iakttar dig när du lämnar in något i bilen. Parkera i p-hus, men ha säkerhetsglasögon på er och gör så att inte paket och annat värdefullt syns. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro