ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Vi är rustade för en ny nazistattack i dag

Kristoffer Törnmalm · 14 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014
Veckan efter förra årets attack samlades omkring 16 000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism. 

Veckan efter förra årets attack samlades omkring 16 000 personer i Kärrtorp för en mycket uppmärksammad demonstration mot rasism.  Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Ola Hakefelt, aktivist i ”Linje 17 mot rasism”, berättar att förra årets händelser i Kärrtorp har fått fler att ansluta sig till organisationen. ”Efter det har vi mycket större uppslutning och en större organisation”, säger han.
Ola Hakefelt, aktivist i ”Linje 17 mot rasism”, berättar att förra årets händelser i Kärrtorp har fått fler att ansluta sig till organisationen. ”Efter det har vi mycket större uppslutning och en större organisation”, säger han.Foto: Bertil Ericson/TT

I dag för ett år sedan skakades Kärr­torp i södra Stockholm av en nazistattack. På årsdagen hålls en ny demonstration – och från polisens sida är man förberedd på att möta bråk av samma kaliber som i fjol.

”Vi var så pass få poliser, så vi kunde inte skydda ­demonstrationen. Det blev kaos.” Orden kommer från Evelina Molander, yttre befäl på Söderortspolisen. I en intervju med SVT för ett år sedan kommenterade hon polisens insats när nazister med bengaliska eldar och ett ljudligt flyglarm gick till angrepp mot antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Då var det några hundra demonstranter på plats, enligt arrangören ”Linje 17 mot rasism”. I år räknar de med att mellan 1 000 och 3 000 personer kommer. Stockholmspolisens press­talesman Lars Byström vill inte säga hur många poliser som är utkommenderade, men slår fast att de är fler än det lilla antal som arbetade under demonstrationen 2013.

– Om jag säger så här, vi har en numerär som ska kunna hantera både det ena och andra, säger han.

Kommer ni klara av att hantera en liknande ­händelse som förra året?

– Ja. Vi har i mitt tycke en hygglig numerär, säger Lars Byström, som tror att manifestationen kommer att genomföras utan problem.

Enligt Linje 17-aktivisten Ola Hakefelt utförs dagens demonstration delvis för att minnas vad som hände vid förra årets demonstration. Men också för att synliggöra en växande ­rasism 
i samhället, menar han.

– Vi vill se tillbaka på det året som har gått med den stora antirasistiska mobilisering som har varit. Men också den som har skett på andra hållet med SD som har växt, attacker mot romer och en rasistisk normalisering överlag, säger han.

”Alla som håller med får komma”

Ola Hakefelt, 36, är aktivist i ”Linje 17 mot rasism”. Han berättar att organisationen har en beredskap för att det ska bli liknande bråk som förra året, men tror att det ­kommer att gå lugnt till den här gången.

–   Det som Svenska motståndsrörelsen drog ihop förra året var allt de hade, det framgår av förunder­sökningen. Jag tror inte att de har resurser att genomföra något liknande, och egent­ligen lyckades de inte med det förra året heller, ­säger han.

Hur ska ni från er sida ­förhindra att det blir bråk?

–   Ser man någon som man känner igen, som en nazist, så kan vi be polisen att ta bort dem. Skulle vi se att någon är beväpnad så kan vi göra likadant, men vi kan inte åsiktsregistrera de som kommer. Alla som ­ställer sig bakom budskapet får komma.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Törnmalm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro