ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Vi hinner inte utreda våldtäkter – på grund av morden

Johan Wikén, Karl Enn Henricsson · 13 Sep 2017
Uppdaterad 13 Sep 2017
Torgny Söderberg på Stockholmspolisen menar att det inte finns tillräckligt med resurser.

Torgny Söderberg på Stockholmspolisen menar att det inte finns tillräckligt med resurser. Foto: SVT/TT


Utredningar gällande våldtäkter och andra sexbrott läggs på hög när polisen prioriterar mord och mordförsök. Det är två onda ting som vi måste välja mellan”, säger Torgny Söderberg på Stockholmspolisen till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan under hösten förra året hade polisen identifierat flera av männen som misstänks för gruppvåldtäkten i Fittja. Men det skulle dröja ända till juni i år innan de första männen delgavs misstanke om brott. Anledningen: resursbrist.

Det finns fler liknande fall. Ett exempel gäller en 12-årig flicka som misstänks ha våldtagits i Stenungsund. Trots att polisen hade namnet på en äldre kille som misstänks för brottet stod utredningen still efter sex veckor.

Ett annat exempel gäller två män som filmade när de begick en våldtäkt och publicerade filmen på Snapchat. Trots att en person sparade ner filmen och anmälde händelsen dröjde det två månader innan polisen hörde tipsaren. Männen dömdes senare för våldtäkten.

Enligt Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen, finns det för få poliser för att hinna utreda alla sexbrott när de samtidigt ska prioritera mordutredningar.

– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, säger Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen, till SVT.

Varje år anmäls runt 6 000 våldtäkter i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Samtidigt visar statistik som SVT tagit del av att de anmälda våldtäkterna sällan leder till åtal. 2014 ledde 20 procent av våldtäktsanmälningarna till åtal, 2015 var siffran 14 procent och förra året endast elva procent.

– Det här är inget önskvärt läge. Tvärtom, vi skulle vilja göra mer, säger Torgny Söderberg till SVT.

Justitieminister Morgan Johansson, S, tycker inte att polisen enbart kan skylla på resursbrist.

– Jag tror att det handlar både om en resursfråga och i vissa fall också om en ledningsfråga där man prioriterar fel, säger han till TV4 Nyheterna.

Regeringen ska nu ställa krav på att polisen levererar resultat i takt med att myndigheten får mer resurser.

– Jag kommer att vara väldigt angelägen då att man redovisar konkreta åtgärder för att prioritera de grova brotten på ett annat sätt än man uppenbarligen gjort tidigare, säger Morgan Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro