ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen vill hårdsatsa på förorterna

Sebastian Chaaban · 11 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

Tre gånger fler poliser till Tensta och Rinkeby. Politikerna välkomnar satsningen – men betonar att fler poliser inte löser alla problem. "Det som verkligen behövs är jobb till de unga", säger Hassan Kullberg från Tensta.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmspolisen vill öka antalet poliser i förorterna Tensta och Rinkeby med runt 50 extra poliser. Totalt ska hela 75 poliser arbeta i områdena.

Anledningen är att försöka komma åt kriminaliteten i stadsdelerna. En grupp på 200 till 300 unga står för majoriteten av brotten, allt från narkotikahandel, rån, inbrott och hot och enligt polisen.

– Målet med insatsen är att återskapa trygga bostadsområden i delar av Järva, som upplevs otrygga, genom samverkan de boende, med de så kallade goda krafter, säger Kjell Lindgren inspektör vid polisen.

–Metoden, att bekämpa samhällshotande brottslighet, innebär att dels identifiera och lagföra de några hundra personer som skapar otrygghet genom kriminella handlingar, dels att öka polisnärvaro och därmed synlighet.

Insatsen berör hela Södra Järva och sträcker sig till och börja med till slutet av 2015.

Ann-Katrin Åslund (FP), ordförande för stadsdelsnämnden Spånga-Tensta, välkomnar satsningen.

– Det behövs mer synlig polis, det har medborgarna efterfrågat. Men polisinsatsen är inte allt, det viktiga är sammarbetet och att vi fortsätter att satsa på unga. Syftet måste vara att få de som börjar med brott att komma på rätt spår igen, säger Åslund.

Hassan Kullberg, har bott i Tensta större delen av sitt liv.

– Där bra att polisen satsar. Men det som verkligen behövs är ökade insatser för unga och framför allt jobb till de unga. Har man inget att göra om dagarna är det lätt att man driver, har man inga pengar är det lätt att man gör något dåligt för att skaffa pengar, säger han.

Samira Ali, 25, också boende i Tensta, tror dock inte att fler poliser är någon lösning.

– Jag tror inte att det blir någon stor förändring för det. Det är pengar som borde gå till skola och vården i stället.

Sedan drygt ett år tillbaka har man med framgång testat sociala insattsgrupper i Tensta och Rinkby, som ska hjälpa unga vuxna att komma ur kriminalitet. Runt 30 unga är i projektet just nu och minst 30 personer till står på kö för hjälpen.

– Om vi kan minska antalet brott bland unga och unga vuxa, så kommer vi samtidigt skapa ett tryggare samhälle för alla. Förhoppningvis leder den här polissatsningen till att vi även framför får fler poliser lokalt i stället för inne i City, säger Bo Sandin, (M), ordförande i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista.

Bildtexter:

Göran Andersson, Tensta, (bild)

– Jag tror inte att det hjälper ett dugg. Jag har bott här i 37 år och det är helt klart så att det finns för lite aktiviteter för ungdomarna. Det blir att de hänger i gäng i stället.

Fatou Bah, Tensta(bild)

Polisen borde ta oss som bor här mer på allvar. De måste komma när man ringer, i dag är det inte riktigt så. Men Tensta är en bra plats att bo på. Det kan vara stökigt ibland, mem en bra plats. 

Sirkka Harju, Tensta (bild)

– Det är bra att bo i Tensta, det är fint här. Men man måste öka insatserna för de unga, inte bara nu, utan även när de är små, så de får en bra start i livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro