ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Vissa har nästan immunitet

Clarence Frenker · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
Johan Dahlin, utredare vid Citypolisen i Stockholm, är kritisk till hur regeln om straffrabatt vid mängdbrott resulterar i att åklagare låter bli att väcka åtal om det inte påverkar straffet. Han ser regelbundet hur färdiga utredningar slutar med åtalsunderlåtelse.

Johan Dahlin, utredare vid Citypolisen i Stockholm, är kritisk till hur regeln om straffrabatt vid mängdbrott resulterar i att åklagare låter bli att väcka åtal om det inte påverkar straffet. Han ser regelbundet hur färdiga utredningar slutar med åtalsunderlåtelse. Foto: Urban Brådhe


Närmare 50 000 polisutredningar slutade förra året med åtalsunderlåtelse. Effektivisering menar åklagarna, resursslöseri anser poliser.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året slutade närmare 50 000 polisutredningar i Sverige med åtalsunder­låtelse, att åklagaren lät bli att väcka åtal trots att det begåtts brott. Omkring en sjättedel av fallen gällde narkotikabrott för eget bruk. Bland resten av ärendena utgjordes ett stort antal av bland annat hemfridsbrott, drograttfyllor, bilinbrott, stölder och bedrägerier, visar statistik från Riksåklagaren, RÅ. – Det kan låta som om vi bara struntar i något vi skulle ha kunnat göra, men att utreda massor med brott på en person som ändå får samma straff är oftast bortkastat. Det här är till för att kunna rikta resurserna mot sådant som kan göra skillnad i domstol, säger överåklagare Lennart Guné. Johan Dahlin, utredare vid utredningsroteln på ­City­polisen i Stockholm, anser i stället att det handlar om resursslöseri. Han ser regelbundet hur färdiga utredningar når åklagarens bord för att sedan resultera i åtalsunderlåtelse. – Jag, precis som många andra som arbetar med det här, får en viss känsla av uppgivenhet. Det är väldigt mycket arbetstid i flera led som går till spillo, säger han. – En del har mer åtalsunderlåtelser än domar emot sig, de är straffimmuna mer eller mindre, och då känns alla satsningar på den här typen av brott rätt meningslösa, säger Johan Dahlin. Metro har förgäves sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.

Analys: Alla olika inför lagen

av STEFAN WAHLBERG Metros rättslige expert

Reglerna om åtalsunderlåtelse har tillkommit av så kallade processekonomiska skäl. Man vill spara tid och pengar i domstolarna samtidigt som lagen medger att yrkeskriminella får ”mängdrabatt” på sina straff vid många brott. Till slut planar kurvan ut och brotts­lingarna ”slår i taket” för hur långt straff de kan få.

Systemet är dock förödande för den allmänna moralen och rättsuppfattningen. Att tidigare ostraffade medborgare ovillkorligen ska lagföras för varje trafikbrott medan yrkeskriminella slipper åtal för betydligt allvarligare brott rimmar mycket illa med principen om allas likhet inför lagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro