ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Åtta myter om polisyrket som inte stämmer

Filip Joelsson · 7 Mar 2018
Uppdaterad 7 Mar 2018
Stefan Wehlin, gruppchef inom polisens HR-avdelning, dementerar påståenden som fluktuerat i media och i sociala medier.

Stefan Wehlin, gruppchef inom polisens HR-avdelning, dementerar påståenden som fluktuerat i media och i sociala medier. Foto: IBL/Privat


Polismyndigheten tycker att kraven för att bli polis ofta diskuteras felaktigt i media och i sociala medier. Därför svarar de nu på åtta påståenden som de själva anser är falska. "Vi känner att det inte är en korrekt bild som har målats upp", säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisen HR-avdelning.

klar

Artikellänk är kopierad

Polismyndigheten menar att den bild av vad som krävs för att arbeta som polis ofta är felaktig när den diskuteras i media och i sociala medier. I ett försök att råda bot på detta har de själva nu valt att publicera en lista på sin hemsida där de reder ut åtta påståenden.

– Det skrivs och diskuteras ofta om polisrekryteringen på ett sätt vi tycker är missvisande, så vi kände att vi behövde gå ut med ett förtydligande, säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisen HR-avdelning.

En av punkterna som nämns handlar om uppgifterna om att få vill bli poliser. Det påståendet dementerar polisen helt och hållet.

– Tittar vi på det senaste årens antagningar ligger vi på ett medelvärde på ungefär 7000 sökande per antagningsomgång, och vid den senaste antagningen sökte närmare 10 000 personer, så intresset för att bli polis är högt, säger Stefan Wehlin.

Vidare menar polisen att kraven för att bli polis är fortsatt höga, i motsats till vad som påståtts. Ett sänkt resultat på begåvningstestet som görs under rekryteringsprocessen från en fyra till en trea på en tiogradig skala har misstolkats som att fler obegåvade kommer in på utbildningen. Enligt Wehlin handlar det om att antagningsprocessen gjordes om 2014, och att begåvningskraven snarare ökat sett ur ett längre perspektiv.

– Tidigare fanns det inte ens en nivå på begåvningstestet. Du kunde bli polis även om du hade motsvarande en etta eller tvåa på den nya skalan. Sen införde man ett nytt system och upptäckte efter två antagningsomgångar att fyra är högt, och så sänkte man till tre, vilket är likställt med normalbegåvning.

Fler påståenden om polisyrket som polisen anser har misstolkats hittar du i listan nedan.

pil
Felaktiga påståenden förklarade av polisen

”Fyskraven har tagits bort”

Fysiska tester har funnits hela tiden men har sett lite olika ut. Sedan 2014 testas den fysiska förmågan genom ett konditionstest och ett styrketest.

”Psykologintervjun är godtycklig”

Under psykologintervjun, som är det enskilda test som flest misslyckas på enligt polisen, bedöms om den sökande har de egenskaper som efterfrågas enligt kravprofilen för att vara polis. Psykologen följer en  standardiserad mall så att alla gör liknande bedömningar av de sökandes svar.

”Det krävs inte längre B-körkort”

Uppgifter om att man inte ens behöver ha ett körkort stämmer inte. Den som söker måste inte ha körkort vid tillfället denne söker till polisutbildningen. Däremot måste den som vill bli polis ha fixat körkortet innan utbildningen börjar. Annars antas man inte.

”Gymnasiebetyg är viktigare än högskoleexamen”

Den grundläggande och särskilda behörigheten utgår från gymnasiebetygen. Men från och med i höst kommer den som har en kandidatexamen uppfylla de särskilda behörighetskraven.

”Det är enkelt att ljuga vid ansökan”

Att ljuga om exempelvis skador och/eller sjukdomar tjänar ingenting till, menar Polisen, eftersom kraven ändå är så höga under själva utbildningen att man måste vara frisk och utan skador och sjukdomar för att klara av den. Dessutom riskerar man genom en lögn om sjukdom eller hälsotillstånd att utsätta andra för fara.

”Det förekommer kvotering”

Det är inte lättare för någon viss grupp att bli antagen. Alla ska uppfylla samma krav. Den enda skillnaden är på styrketestet där män måste få minst en sexa på en niogradig skala och kvinnor minst en trea.

Källa: Källa: Polisen, Stefan Wehlin

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro