ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisen: Därför genomför vi inga kontroller av de ensamkommande demonstranterna på Medborgarplatsen

Hugo Ewald · 11 Aug 2017
Uppdaterad 12 Aug 2017
Enligt polisen innebär säkerhetssituationen som råder i Afghanistan innebär att det i princip är omöjligt för polis att verkställa avvisnings- och utvisningsärenden dit nu.

Enligt polisen innebär säkerhetssituationen som råder i Afghanistan innebär att det i princip är omöjligt för polis att verkställa avvisnings- och utvisningsärenden dit nu. Foto: Christine Olsson/TT


Sedan i söndags demonstrerar ett stort antal personer i Stockholm mot Migrationsverkets utvisningar till Afghanistan. På sociala medier har många ställt sig frågan varför polisen inte kontroller demonstranterna. Enligt polis handlar det om en sådan kontroll inte skulle leda till någon åtgärd.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i söndags har nätverket Ung i Sverige manifesterat för att utvisningar till Afghanistan ska stoppas. Sittstrejken, som först ägde rum på Mynttorget i Stockholm flyttades under onsdagen till Medborgarplatsen efter att den attackerats av personer från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

Sedan dess har sittstrejken pågått under lugn, även om demonstrationen under onsdagen anmäldes av polis för brott mot ordningslagen, då demonstranter övernattat på platsen. Demonstranterna har fått utstå mycket hat och kritik på sociala medier, och många har också ställt sig frågan varför polis inte kontrollerar deltagarna, som i vissa fall uppges ha fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut från Migrationsverket.

Enligt polisen själva handlar det om att sådana kontroller inte skulle leda till några åtgärder. Det skriver man på sin webbsida.

Polisen menar att säkerhetssituationen som råder i Afghanistan gör att det i princip är omöjligt för polis att verkställa avvisnings- och utvisningsärenden dit just nu.

”För att en verkställighet avseende en minderårig utan vårdnadshavare till Afghanistan ska genomföras krävs bland annat att ett ordnat mottagande är förberett innan så sker. Det saknas med andra ord skäl för att ta dessa personer i förvar. Utifrån polisens dialog med arrangören till demonstrationen är uppfattningen att de personer som deltar i demonstrationen vid Medborgarplatsen ingår i den grupp ensamkommande minderåriga personer som har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut från Migrationsverket. Av den anledningen föreligger inget behov av att göra en inre utlänningskontroll, då en sådan kontroll inte skulle leda till någon åtgärd”, skriver polisen.

Det är Migrationsverket som fattar beslut om avvisning eller utvisning och fastställer den sökandes identitet. Generellt överlämnas inte avvisnings- och utvisningsärenden till polis, om man inte anser att tvång kommer krävas, enligt polisen.

Metro har sökt polisen som hänvisar till texten på sin webbsida.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro