ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Därför ska du inte sova med fönstret öppet

Joel Linde · 29 Jun 2015
Uppdaterad 29 Jun 2015
Med sommarvärmen ökar också risken för inbrott genom öppna fönster.

Med sommarvärmen ökar också risken för inbrott genom öppna fönster. Foto: Ken Welsh/Alamy, Fredrik Persson/TT


Äntligen har högsommarvärmen besökt stora delar av landet. Men det innebär också ökad risk för inbrott, menar polisen, som varnar för att svalka sig under natten med ett öppet fönster.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har högsommarvärmen kommit in över stora delar av landet. Äntligen, säger många, däribland inbrottstjuvar som hittar allt fler fönster på glänt som erbjuder en enkel väg in i obevakade hem. Därför vill polisen också varna för att lämna fönster öppna under natten, trots värmen.

– Varför göra tillfället för tjuven. De flesta tycker om att sova med öppet fönster, men samtidigt så tar man bort ett skydd till sin bostad som annars skulle göra det svårare för en oärlig person att ta sig in. Och ett öppet fönster kan ju locka någon att göra ett inbrott som den annars inte hade gjort, säger Kjell Lindgren, presstalesman Polisen Stockholm.

Utländska ligor gör inbrott och stjäl bilar – lämnar landet med stöldgods

Det finns ingen statistik över tillvägagångssätt för inbrott, men Kjell Lindgren säger att det naturligtvis uppmärksammas fler fall av inbrott genom öppna fönster under sommaren. Till exempel skrev polisen i Huddinge om två incidenter under de senaste dagarna.

”I helgen (skedde) ett fullbordat inbrott i Stuvsta där man klättrat in genom ett fönster som stod upphaspat (boende hemma och sov). Gods stulet från flera rum i huset”, skriver de på sin Facebook-sida.

De nämner också en incident där tjuvar hade lutat en stege tillhörande grannen mot väggen och klättrat upp mot sovrumsfönstret. Dock låg den boende och sov just där innanför så tjuvarna avbröt försöket och klättrade ner igen.

För att skydda sig mot att tjuvar tar sig in genom fönstret finns olika anordningar, till exempel fönsterlås. Men de erbjuder ändå ofta en möjlighet för tjuven att bryta sig in som inte hade funnits om fönstret varit stängt, säger Kjell Lindgren.

– Ska man ha vädringsmöjligheter så bör man hålla sig till ventiler eller särskilda vädringsfönster som man inte kan ta sig in igenom.

Polisen varnar för tjuvarnas nya knep – sätter upp lapp på din dörr

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro