ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Det finns ingen anledning att neka nazistdemonstration utanför Bokmässan

Hugo Ewald · 17 Aug 2017
Uppdaterad 17 Aug 2017
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj.

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj. Foto: Ulf Palm/TT


Det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, planerar att genomföra en store demonstration utanför Bokmässan i Göteborg i september. Trots kritik finns det enligt polisen ingen anledning att avslå NMR:s ansökan om demonstrationstillstånd, rapporterar Sveriges radios Kulturnytt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare i augusti kunde Dagens nyheterberätta om att det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, planerar en stor demonstration genom Göteborg under Bokmässan. Enligt Dagens nyheter är planen att demonstrera på Götaplatsen.

Den planerade demonstrationen är kontroversiell, och bland annat den före detta ledarskribenten Gert Gelotte har i Göteborgs-posten uppmanat polisen att avslå NMR:s ansökan om demonstrationstillstånd. Och även om inget formellt beslut gällande demonstrationstillståndet har fattats om polisen ser polisen inga skäl att avslå NMR:s ansökan av säkerhetsskäl.

Man medger dock att bråk och våldsamma situationer kan uppstå.

– Vi kommer säkert få upploppsliknande situationer runt demonstrationen. Men de förövas ju i första hand av så kallade motdemonstranter. Då är det vår sak är stå emellan och hålla isär och se till att båda sammankomsterna kan genomföras, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till Sveriges radios kulturnytt.

Enligt Nord kan man inte ta hänsyn till de demonstrerandes åsikter när man beslutar om demonstrationstillstånd.

– Jag har förståelse att det väcker anstöt när nazister marscherar på våra gator. Men om polisen skulle pröva vilka åsikter som fick framföras och börja undersöka vem som framför dem, och huruvida de är straffade sedan innan, då närmar det sig något som inte liknar fri åsiktsbildning och inte ens demokrati.

Bokmässan har tidigare varit omdiskuterad efter att de gett den högerextrema tidningen Nya tider tillstånd att ha en monter på mässan, någonting som lett till ett upprop där över 200 författare uppmanat till bojkott av mässan.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro