ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Förfalskade nummer är en id-kapning

Anders Nyman · 25 Jan 2017
Uppdaterad 25 Jan 2017
Spoofade nummer är olagligt och räknas som olovlig identitetsanvändning.

Spoofade nummer är olagligt och räknas som olovlig identitetsanvändning. Foto: TT


Får du ditt telefonnummer utnyttjat av bedragare ska du polisanmäla. Det menar Jan Olsson på polisens Nationella bedrägericenter. Men brottet kommer inte att utredas.

klar

Artikellänk är kopierad

På NBC, polisens nationella bedrägericenter, är man väl bekant med Microsoftbedragarnas kapningar av svenska nummer.– Vi har sett en kraftig ökning de senaste månaderna, säger förundersökningsledare Jan Olsson.

Bör man polisanmäla om man drabbas?– Ja. I och med att de använt vad som ser ut att vara ditt mobilnummer så faller det under lagen om olovlig identitetsanvändning.

Utreder ni de enskilda ärendena?– Nej, det går inte. Tidigare har spåren pekat mot Indien, både vad gäller IP-nummer och vart pengarna de lurat åt sig tagit vägen. Men anmäler ingen så finns inte problemet, och då kommer ingen göra något åt det, säger Jan Olsson.

Den som låtit sig luras av Microsoftbedragarna och blivit av med pengar bör omedelbart kontakta sin bank för att se om de kan stoppa överföringen, säger Jan Olsson också. Görs det tillräckligt snabbt, innan pengarna hinner slussas vidare, kan det gå. Och givetvis ska man också polisanmäla, tillägger han.

På appen Truecaller, som listar namnet på den som ringer, är vd och grundare Alan Mamedi också bekant med problematiken.– Vi har sett denna trend från ”Microsoftbedragare” öka globalt, säger han till Metro.

Även om Truecaller låter sitt community och sina algoritmer styra vilket namn som visas i appen för ett visst nummer, så kan de tänka sig att göra ett undantag i de här fallen. Den som fått numret utnyttjat av bedragarna och vill undvika att förknippas med det kan kontakta Truecaller.

Steg ett är att föreslå en ändring av namnet genom appen eller via webben. Steg två är mejla [email protected], så att företaget kan komma i kontakt med den utsatte.

– Vi undersöker ärendet och om numret har blivit kapat så hjälper vi den drabbade att ändra på namnet, säger Kim Fai Kok, director of communications på Truecaller.Han understryker att det här är ett undantagsfall, och att de normalt aldrig gör manuella ändringar i databasen.

Mobiloperatörerna Tele2 och Telia har tidigare sagt att den som får sitt nummer använt av bedragare kan kontakta dem, så att de kan lägga in en spärr för ingående samtal från utlandet med det numret. När samtalen slutat kopplas fram har bedragarna snabbt bytt till ett annat nummer.

LÄS MER
Felix mobilnummer kapades av bedragare – fick hundratals arga sms
klar

Artikellänk är kopierad

Anders Nyman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro