ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Så minskar du risken att bli lurad när du köper konsertbiljetter

Metro · 15 Feb 2016
Uppdaterad 15 Feb 2016

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I dag pågcik biljettsläpp till Beyoncé och flera andra stora artisters konserter, och som vanligt kommer inte alla som vill ha en biljett att kunna köpa den av auktoriserade biljettåterförsäljare. Ett alternativ som många då väljer är att ge sig ut på andrahandsmarknaden.

Om vi ser tillbaka på år 2015 så förekom biljettbedrägerier i samband med flertalet stora konserter. Ibland upptäcktes bedrägeriet helt enkelt genom att köparen aldrig fick någon biljett levererad. Andra gånger fattade köparen misstankar och kunde efter kontroll besviket konstatera att man fått en förfalskning, men alltför många personer upptäckte bedrägeriet först när det var dags för konsert. De har förväntansfulla rest till konserten, kanske lagt ut mycket pengar på resa och hotell, men inte blivit insläppta, på grund av att deras biljett har visat sig vara ogiltig. Det är ingen rolig situation.

Utredningar visar på tre vanliga typer av biljettbedrägerier. Det första är när äkta biljetter köps med stulna kontokortsuppgifter och sedan säljs vidare, men att det på konsertdagen visar sig att biljetterna blivit spärrade. Det andra tillvägagångsättet är försäljning av falska biljetter som bedragarna själva skapat. Det tredje handlar om att äkta biljetter skrivs ut i flera exemplar och säljs. Då kommer den första biljettinnehavaren in, medan alla andra blir stoppade eftersom biljettnumret är förbrukat.

Att köpa en biljett på andrahandsmarknaden är alltså förenat med vissa risker. Många av de som blev lurade förra året köpte sin biljett av en privatperson via annons på ett köp- och säljforum. Om du väljer att köpa biljett i andra hand av en privatperson, se till att träffa personen och gör det helst där det finns övervakningskameror. Be dem visa legitimation och för över pengar till ett bankkonto istället för att lämna kontanter på plats. Om du köper en biljett i andra hand från ett företag, gör först sökningar på internet för att se vad andra kunder skrivit om företaget i fråga.

Med dessa åtgärder minskar du åtminstone risken för att bli drabbad av ett bedrägeri en aning. Om du trots detta ändå blir lurad, är polisens förutsättningar för att driva en utredning bättre om det finns uppgifter om vem säljaren är.

Mattias Falkbåge

Gruppchef, Polisens nationella bedrägericenter

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro