ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisens expert om explosionen i Linköping: "Något större än banger eller handgranat"

Jesper Lindqvist · 7 Jun 2019
Uppdaterad 7 Jun 2019
I flera lägenheter krossades såväl fönster och balkonger i samband med explosionen, och polisen valde att spärra av flera kvarter vid bostadsområdet i Linköping under förmiddagen.

I flera lägenheter krossades såväl fönster och balkonger i samband med explosionen, och polisen valde att spärra av flera kvarter vid bostadsområdet i Linköping under förmiddagen. Foto: Jeppe Gustafsson/Janerik Henriksson/TT


Explosionen i Linköping var så kraftig att den ska ha hörts på närmare ett mils avstånd. Det får polisens gängexpert, Gunnar Appelgren, att misstänka tyngre sprängmedel än handgranater och bangers. "Att skadorna blir så omfattande är väldigt ovanligt", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under fredagsmorgonen som en kraftig explosion ägde rum vid ett flerfamiljshus i Linköping. Enligt polisen ska 25 personer ha skadats lindrigt i samband med explosionen, som ska ha skett utomhus. Under eftermiddagen låg två personer kvar på Universitetssjukhuset i Linköping, resten hade kunnat ta sig hem.

I flera lägenheter krossades såväl fönster som balkonger i samband med explosionen, och polisen valde att spärra av flera kvarter under förmiddagen.

Vid klockan 13 hölls en presskonferens, där polisen berättade att de ännu inte vet vad som ligger bakom explosionen.

– Polisens Nationella bombskydd har varit på plats under dagen för att genomföra en teknisk undersökning. Men det är oklart vad som har exploderat, och var exakt explosionen inträffade. Det är något vi får återkomma till. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har nu inletts, men vi har ännu inga misstänkta gärningsmän, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Kraftigare än en handgranat

Metro har tidigare rapporterat om att den utbredda användningen av handgranater, bangers och andra fyrverkeripjäser är något unikt för Sverige. Framför allt bangers har under de senaste åren blivit allt vanligare i samband med explosioner.

Polisens gängexpert i Stockholm, Gunnar Appelgren, berättar dock att sett till omfattningen av explosionen i Linköping verkar det som att det varken har rört sig om bangers eller handgranater. Bland annat så har vittnen berättat att man kunde höra den kraftiga explosionen från närmare en mils avstånd.

– Handgranater är betydligt mer begränsade än så. Det gäller även bangers, som bland annat har använts i husportar och som på sin höjd slår ut en takkonstruktion eller en fönsterruta. Det här är någonting större, jag vet inte om det är ett förråd som har smällt eller om det är någon som har slarvat med en sprängladdning. Men att skadorna blir så omfattande är väldigt ovanligt, säger Gunnar Appelgren

”De flesta är långt ifrån experter på sprängmedel”

I skrivande stund är det alltså oklart exakt vad som föranledde explosionen i Linköping.

Gunnar Appelgren berättar dock att det har hänt förut att kriminella, av misstag, detonerat sprängladdningar som varit avsedda att använda på annat håll.

– De flesta som är involverade i den här typen av kriminella verksamheter är långt ifrån experter på sprängladdningar. För några år sedan var det ett par personer som dog i Nyköping efter att de av misstag detonerat en sprängladdning som var avsedd för något annat, säger han och fortsätter.

– Förut var det populärt med TATP, ett väldigt kraftigt men även känsligt sprängämne. Det smällde i tid och otid, framför allt när det skulle transporteras. Det är lätt hänt att det sprängs om man inte vet vad man håller på med.

”Kan handla om att man försöker skrämma en rival”

Bostadsområdet där explosionen gick av finns inte med på någon av polisernas listor över utsatta områden. Det har heller inte rapporterats om att området på något sätt är utsatt för utpräglad kriminell verksamhet.

Enligt Gunnar Appelgren behöver området i sig dock inte vara utsatt för att den här typen av explosioner, planerat, ska äga rum.

– Visst finns det områden som är extra utsatt för den här typen av kriminalitet, men det kan likväl handla om att man försöker skrämma någon rival genom att spränga i närheten av dennes bostad. Om det är någons bil man riktar sig mot kan den till exempel vara placerad var som helst, i vilket område som helst. På grund av detta behöver den här typen av explosioner inte nödvändigtvis äga rum i utsatta områden, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro