ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens handsprit höjer promillen

TT · 2 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Alkotestet visade att mannen som kraschat bilen hade 4,6 promille i utandningsluften.En halt så hög att de flesta är medvetslösa eller döda. Boven i dramat var polisens handsprit.

Poliser hör till en yrkesgrupp som ofta spritar händerna — ibland med överraskande utfall.När promillehalten skulle tas på en rattfull bilförare utanför Skellefteå i somras stannade mätaren på 4,6 promille. Vid den halten bedöms generellt de flesta vuxna vara döda av alkoholförgiftning.Boven i dramat tros vara polisens alkogel.- Använder man den och kommer åt mätutrustningen kan det bli väldigt höga resultat, säger trafikpolischef Gunnar Österberg till Västerbottens Folkblad.

På Rikspolisstyrelsen är det känt att handspriten kan påverka mätinstrumenten. I spåren av svininfluensan har användandet av gelen dessutom ökat.- Men inte i en sådan omfattning att det skulle innebära något problem vid polisens kontroller. För att det ska visa fel krävs det att man är rejält fuktig om händerna av alkogelen, säger Björn Lidö, sektionschef på Rikspolisstyrelsen, till TT.

Enligt honom finns det ingen risk att någon blir frihetsberövad eller dömd på grund av en felaktig mätning.- Misstänker man att det är alkogelen som ger utslag på mätaren väntar man bara en kort stund så att den hinner dunsta och ber föraren blåsa igen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro