ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens helikoptrar får vara kvar i Stockholm

Stockholm TT · 20 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Ett oerhört glädjande besked. Myttinge är den enda tänkbara lösningen för vår verksamhet, säger helikopterflygets chef Per Linderberth till TT. Markstriden om platsen för den nya helikopterbasen i Stockholmsområdet avgjordes av Värmdö kommun vid ett extra möte på tisdagen. Beslutet togs av byggnadsnämnden i kommunen. -Förslaget klubbades genom av moderaterna med stöd av socialdemokraterna och miljöpartiet, säger byggnadsnämndens ordförande Hans Lindqvist (c) till TT. Lindqvist själv föreslog en återremiss av hela ärendet eftersom han inte tycker att den nuvarande helikopterbasen Berga och andra alternativ utretts ordentligt.

Byggnadsnämndens beslut gäller tre år och är alltså en tillfällig lösning. Protester Frågan har varit infekterad eftersom de boende i närheten av den nya helikopterbasen kraftigt protesterat mot bygget. Kritiken blev inte mindre av att markarbetena i Myttinge tjuvstartade redan i somras.

Nu kan bygget ta ordentligt fart och den nya basen beräknas kunna tas i drift redan i nästa månad.

Eftersom det är så kort tid mellan den 1 oktober då helikoptrarna inte får vara kvar på Berga och den dag då Myttinge kan användas kommer helikoptrarna att stanna kvar i Stockholmsområdet. -Det handlar kanske om en vecka och under de dagarna kan vi ha helikoptrarna uppställda på Bromma eller på ambulanshelikopterbasen i Mölnvik i Värmdö, säger Bert Linderberth. Frågan om var polisen ska ha sina helikoptrar i Stockholm stationerade blev akut sedan försvaret tidigare i år sade upp polisflyget på Berga efter den 30 september. Bakgrunden är att riksdagen redan 2004 beslöt att helikoptrarna ska bort från den gamla örlogsbasen. Bestörtning När det i augusti stod klart att kritiken mot Myttinge som ny helikopterbas skulle försena byggnadsnämndens prövning av ärendet förklarade Per Linderberth att helikoptrarna tillfälligt skulle flyttas till Göteborg. Därmed skulle också Stockholm med omgivningar bli utan sina polishelikoptrar i flera månader.

Beskedet väckte ilska och bestörtning och fick många lokala politiker att engagera sig. Det var emellertid starka påtryckningar från bland annat Rikspolisstyrelsen som fick Värmdö kommun att pröva byggnadslovsanmälan tidigare än planerat.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro