ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens jakt på bilbrännarna: Inför masstopsning av unga män

Annica Ögren · 18 Okt 2018
Uppdaterad 18 Okt 2018
Nu utför polisen i Västra Frölunda masstopsning på av 30 män i jakten på bilbrännarna.

Nu utför polisen i Västra Frölunda masstopsning på av 30 män i jakten på bilbrännarna. Foto: Privat


Polis och åklagare är fortfarande på jakt efter de som är skyldiga till sommarens bilbrandsvåg i Västra Götaland. I Västra Frölunda i Göteborg utförs nu masstopsning av 30 män i förhoppning att komma gärningsmännen på spåren.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppemot 70 ungdomar uppges ha deltagit i den bilbrandvåg som drabbade Västra Götaland den 13 augusti, där totalt omkring 120 bilar skadades.

I Västra Frölunda beräknas upp emot 15 ungdomar ha varit aktiva i brännandet av de 60 bilarna som förstördes där.

Polisen har tidigare gått ut med att de säkrat en stor mängd filmmaterial där maskerade och mörkklädda personer syns antända bilar i Göteborg. Hittills har en 20-årig man häktats misstänkt för inblandning i bränderna. Ytterligare ett par unga män har delgivits misstanke, men de är fortfarande inte frihetsberövade.

Identifieringen av gärningsmännen har varit svår för polisen, mycket på grund av att männen var maskerade.

Inför masstopsning

Nu har åklagare Mats Ihlbom beslutat om en exceptionell åtgärd i Västra Frölunda där man nu utför masstopsning på av 30 män, för att kunna avgöra eventuell inblandning i dåden. Det rapporterar GP.

– Vi har säkrat dna-profiler från flera personer. Fast ingen av dessa finns i våra register. Därför har vi inlett ett större topsningsförfarande av en viss grupp människor, förklarar kammaråklagare Mats Ihlbom, till tidningen.

Hur många dna-spår som polisen hittills har hittat, eller vilka kriterier som använts för att bestämma vilka 30 män som ska topsas, vill Ihlbom inte kommentera.

Utredarna följer den gärningsmannaprofil som utarbetats, och de som uppmanas lämna salivprov ska på ett eller annat sätt matcha just den profilen.

– Vi har ett antal blodstänk på ett fordon, vi har avtryck på obegagnade bilbomber och på gatstenar. Mer än så säger vi inte i nuläget, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro