ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisens nya metod – förhindra brott med hjälp av fasta högtalare

Jesper Lindqvist · 26 Apr 2019
Uppdaterad 26 Apr 2019
Med hjälp av de nya högtalarna ska polisen lättare kunna kommunicera med invånarna och i förlängningen även avstyra brott.

Med hjälp av de nya högtalarna ska polisen lättare kunna kommunicera med invånarna och i förlängningen även avstyra brott. Foto: Johan Nilsson/Agnes Henriksson Fjeldstad/TT


För att stävja brottsligheten kommer polisen att montera högtalare i centrala delar av städer. Med dessa kan man prata direkt med invånarna, och även ge order om att avbryta pågående brottslighet. "Alla ska veta att vi finns där och ser vad folk gör", säger Andy Roberts, lokalpolis i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen har sedan lång tid tillbaka tillgång till kameraövervakning, som med hjälp av ljudavkännande censorer underlättat deras arbete med dokumentera brottsliga handlingar.

Nu kommer nästa steg i det brottsbekämpande arbetet – fastmonterade högtalare med vilka polisen direkt kan kommunicera med invånarna.

– Det finns två stora användningsområden med dessa. Det ena är att vi kan markera närvaro och avbryta pågående brottslighet, och den andra är att vi kan kommunicera och ge direktiv, till exempel i samband med en demonstration eller vid en omfattande brand, säger Andy Roberts, lokalpolis i Malmö.

Kommer provas på flera håll

Det är just i den brottstyngda staden i södra Sverige som de nya högtalarna först kommer att användas.

– Men det kommer definitivt att provas på flera håll i Sverige, säger Andy Roberts.

Övervakningskamerorna kommer framöver att vara bemannade under vissa tider på kvällar och helger, och bilder därifrån kommer även finnas tillgängliga via mobiltelefonerna för polis i yttre tjänst. Om polisen uppfattar ett pågående brott kan man direkt ta kontakt med de misstänkta gärningsmännen via högtalarna.

– Vi kan inte vara på plats överallt samtidigt, men med hjälp av högtalarna kommer vi att kunna ge order även på avstånd. Vi tror att detta är en trygghetsskapande åtgärd, säger Andy Roberts.

”Bra att vi följer med i teknikutvecklingen”

I Malmö kommer högtalarna att bli ett permanent inslag, men på nationell nivå rör det sig om ett test som senare ska utvärderas av Nationella operativa avdelningen (Noa).

Andy Roberts ser positivt på vad som blir ett extra verktyg för polisen att använda.

– Det är rutin för oss att kommunicera via högtalare, men tidigare har det handlat om megafoner där vi är på plats. Jag tycker det är bra att vi följer med i teknikutvecklingen, det underlättar vårt arbete vilket i längden även gynnar allmänheten, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro