ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens nya taktik minskar villainbrott

Madeleine Korneliusson · 29 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013

Villainbrotten i centrum har minskat rejält sedan Citypolisen börjat med en ny arbetsmetod. I höst har 70 procent färre villainbrott begåtts jämfört med förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan årsskiftet har polisen i Göteborg City arbetat med en ny arbetsmetod för att förebygga brott i centrum.

Metoden handlar om att noga analysera var, när och hur olika typer av brott begås för att kunna förebygga dem innan de sker.

Sedan den 1 september ligger Citypolisens fokus på bostadsinbrotten och redan nu syns effekterna i statistiken. Under september och oktober i år har villa- och radhusinbrotten minskat med 70 procent i polisområde City – från 33 inbrott förra hösten till 10 i år.   Inbrottsförsöken har i sin tur minskat med 54 procent, från 13 stycken förra hösten till 6 hittills i år. Förutom en viss minskning i polisområde Nordost har inbrotten och inbrottsförsöken ökat i samtliga av Göteborgs andra polisområden.

– Vi känner av att det fungerar och det är så klart roligt för alla inblandade. Vi upplever att våra åtgärder har gett effekt, säger Fredrik Setterberg, polisassistent i Göteborg City. Bostadsinbrott är ett brott som ökar nationellt varje höst. Det är därför som Citypolisen valt att lägga fokus på det nu.

vissa områden i City där det historiskt sett varit mycket inbrott. Nu tittar vi på var de begicks och hur, sedan är vi där den veckan, När man väl räknat ut var och när polisnärvaron behövs så sätter Citypolisen in insatser i området med patrullerande poliser och fordonskontroller. Man försöker prata med de boende och tydligt visa att man finns på plats. – Fordonskontrollerna är inte bara för kontrollernas skull, utan de vi möter i dem är förhoppningsvis boende eller näringsidkare i området och i samband med det så passar vi på att informera om vad vi gör där. Den nya arbetsmetoden har testats en gång tidigare för att förebygga inbrott, även då med goda resultat. – Under en period så pågick det en inbrottstrend i Kungsladugård. I våras valde vi då strategiska platser där vi närvarade. Då minskade inbrotten under de tider vi arbetade, vilket var väldigt lyckat.– Tanken är att vara före trenden innan det börjar ta fart. Vi harsäger Fredrik Setterberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro