ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens nya taktik mot gängen: Beslagtar deras skyddsvästar

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 30 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
Polisen beslagtog kriminellas skyddsvästar i ett försök att minska ytterligare konfrontationer i närtid. Polisen till höger i bild har inget med det specifika fallet att göra.

Polisen beslagtog kriminellas skyddsvästar i ett försök att minska ytterligare konfrontationer i närtid. Polisen till höger i bild har inget med det specifika fallet att göra. Foto: Polisen/Per-Olof Sännås/ Aftonbladet/IBL Bildbyrå


Nya taktiker och ny lagändring ska minska antalet gängskjutningar. En taktik som polisen har prövat är att beslagta kriminellas skyddsvästar, enligt dokument som Metro tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

Kriminella grupperingar använder sig i allt större utsträckning av skottsäkra västar.

– Västen är ett attribut för att markera den kriminella tillhörigheten och en machokultur, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie inom stockholmspolisen.

För att försöka minska risken för våld mellan olika grupperingar har polisen beslagtagit skyddsvästar, enligt polisdokument som Metro tagit del av.

Polisen konstaterade att ”västarna ökade männens handlingskraft och trygghet att agera vid en eventuell konfrontation”.

Mannen blev skjuten och i hans skyddsväst hittades en kula. Några månader senare beslagtog polisens hans nya skyddsväst med en förhoppning om att det skulle minska risken för konfrontation med andra kriminella. Foto: Polisen

Beslagtog skyddsväst

Det var en kväll i juni som polisen kontrollerade flera personer som befann sig i Rinkeby i västra Stockholm. En av männen, som är i 20-årsåldern, kan enligt polisen kopplas till en våldsam gängkonflikt som skördat flera dödsoffer.

Polisen bedömde att skyddsvästarna i sammanhanget kunde klassas som brottsverktyg. Alltså att västen på grund av sin särskilda karaktär och omständigheter i övrigt kunnat komma till brottslig användning.

Mannen ”vars skyddsväst beslagtogs har i närtid blivit skjuten vid en kriminell konfrontation”, går att läsa i dokumentet.

När polisen beslagtog mannens skyddsväst var hans kommentar att ”polisen nu vill ha personer mördade” och att man ”har västar för att folk i förorten blir skjutna”.

Gunnar Appelgren är poliskommissarie vid Regionsledningskansliet i Stockholm och har jobbar med gäng- och nätverksbrottslighet i 30 år. Foto: Polismyndigheten
Gunnar Appelgren är poliskommissarie vid Regionsledningskansliet i Stockholm och har jobbar med gäng- och nätverksbrottslighet i 30 år. Foto: Polismyndigheten

Ny lagändring

Polisen försöker ständigt hitta nya sätt att få ner antalet gängskjutningar. Bland annat har polisen under året ökat antalet beslag av skjutvapen med 40 procent jämfört med föregående år.

Polisen jobbar även aktivt med att förebygga att unga rekryteras till kriminella nätverk.

En ny lagändring som trädde i kraft i januari 2018 innebär även skärpta straff för illegala vapen och handgranater. I praktiken innebär det bland annat obligatorisk häktning vid misstanke om grovt vapenbrott.

– Det här är något vi velat ha länge inom polisen. Vi jobbar aktivt med att jaga vapenbrott på ett bra sätt och vi tror det är en del av förklaringen till att vi nu börjat se färre antal skjutningar i Stockholm. Vi får många i den kriminella miljön häktade, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie inom stockholmspolisen.

Trots att skjutningarna i landet ligger på en nästan lika hög nivå som förra året, då det var ett så kallat rekordår för polisen, har antalet skjutningar i år i Stockholms län minskat.

Hittills ligger siffran på 93 skjutningar. Fram till den 14 november förra året låg siffran på 114.

pil
Om den nya lagen

Regeringen skärpte straffen för illegala vapen och handgranater den 1 januari 2018.

Straffskärpningarna innebär att personer som grips med skarpladdade vapen i princip alltid kommer att häktas direkt i avvaktan på rättegång.

Minimistraffen för grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor fördubblas från fängelse i ett år till fängelse i två år. Minimistraffen för de synnerligen grova brotten höjs från fängelse i tre år till fängelse i fyra år. Vissa andra justeringar av straffskalorna föreslås också.

Källa: Källa: Regeringen

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro