ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens nya varning: Bedragarna ringer från nummer du litar på

Karolina Skoglund · 3 Nov 2014
Uppdaterad 3 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Att kolla upp numret som ringer dig, och sedan konstatera att det är ett nummer du känner till, är inte längre en garanti för att inte bli utsatt för bedrägeri. Nu klonar nämligen bedragarna kända nummer. 

Genom så kallad ”number spoofing” tror offret att bedragaren ringer från ett bekant nummer. Men det är så långt ifrån sanning man kan komma. Just nu varnar polisen i Sverige för metoden, som blivit vanlig i Storbritannien. – Det står till exempel Nordea på din display när de ringer. Så säger de exempelvis att du varit med om ett bedrägeriförsök och behöver stämma av några saker med dig, säger Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter.

Efter att ha fått dina personuppgifter och, i värsta fall, ditt kontonummer är rullningen i full gång. – Då kapar man identiteter och skapar nya konton i ditt namn och så vidare.

Ditte Westin vill inte gå in på hur det rent tekniskt fungerar men menar att bedragarna lyckats hitta en metod som innebär att man klonar telefonnumret till den aktör bedragarna vill utge sig för att vara. Än så länge finns inga anmälda fall i Sverige, men det innebär inte att risken inte finns här. – Det är lite svårt att veta var influenserna kommer ifrån och hur de landar. Men det finns helt klart en risk att de kommer hit.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro