ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens oro: Frisläppta kriminella kan spä på gängskjutningar

Jesper Lindqvist · 17 Maj 2019
Uppdaterad IDAG 10:14
"Risken att dras in i gamla konflikter är hög, och kan göra att våldet i dessa kretsar ökar", menar gängexperten Gunnar Appelgren.

"Risken att dras in i gamla konflikter är hög, och kan göra att våldet i dessa kretsar ökar", menar gängexperten Gunnar Appelgren. Foto: Roger Vikström/Johan Nilsson/TT


Under 2019 har flera tungt kriminella släppts ut efter avtjänade fängelsestraff. Därför varnar polisen för att gängkonflikterna inom kort kan komma att öka. "Det handlar om personer som vi måste hålla ögonen på", säger gängexperten och polisen Gunnar Appelgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Under årets första månader kom flera optimistiska rapporter gällande skjutningar i Sverige. Bland annat hade Malmö i mars den första skottfria månaden på mer än tre år, och utvecklingen har under det senaste året gått mot färre skjutningar.

I Stockholm ligger antalet skjutningar på ungefär samma nivå som förra året. Men trots att trenden på kort sikt går åt rätt håll finns det en gnagande oro hos polisen.

Enligt Gunnar Appelgren, gängexpert vid Stockholmspolisen, kan de kommande månaderna bli extra tuffa.

– Vi har ett antal tungt kriminella personer som inom kort blir frisläppta. Det rör sig om 4-6 personer som alla har varit inblandade i den här typen av våldsamma konflikter och som vi måste hålla ögonen på, säger han.

Gängexperten och polisen Gunnar Appelgren Foto: Janerik Henriksson/TT
Gängexperten och polisen Gunnar Appelgren Foto: Janerik Henriksson/TT

”Hög risk att dras in i gamla konflikter”

Vidare förklarar Gunnar Appelgren vad det är som gör dessa individer extra riskabla.

– Det finns två delar i det, när en tungt kriminell person släpps fri har vi både en potentiell gärningsman och ett potentiellt brottsoffer. Risken att dras in i gamla konflikter är hög, och kan göra att våldet i dessa kretsar ökar.

Gällande skjutningarna i samhället menar Gunnar Appelgren att det är för tidigt att dra några slutsatser. Enligt honom behöver man ha ett perspektiv som sträcker sig över åtminstone 3-5 år.

– Det räcker med att man lyckas lagföra ett par personer och få bort dem från gatan under ett par år för att man ska kunna se en positiv förändring. För några år sedan såg till exempel detta i Göteborg, men sedan frisläpptes ett par personer som bidrog till att antalet skjutningar ökade igen. Det handlar om ett hårt arbete över lång tid, säger han.

Vill stoppa rekryteringen

Det är dock inte endast de som skjuter som enligt polisen måste tas bort från de kriminella miljöerna.

Gunnar Appelgren pekar på vikten av att komma åt anstiftarna, de som får folk att ta till vapen och börja skjuta.

– Dessa personer finns högre upp i den kriminella hierarkin. Vi lägger mycket fokus på att gå igenom alla utredningar för att få en bättre bild av hur gängens organisation ser ut. På så sätt kan vi även bidra till det förebyggande arbetet, som sträcker sig över 15-20 år. Kan vi stoppa rekryteringen till dessa miljöer så är mycket vunnet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro