ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens skarpa varning: Farligt att gå in i skogen efter bränderna

Valerie Kaspersen · 31 Jul 2018
Uppdaterad 31 Jul 2018
Rötterna orkar inte hålla träden efter bränderna.

Rötterna orkar inte hålla träden efter bränderna. Foto: IBL/


I och med de skogsbränder som härjar runt om i Sverige finns det en ökad risk för fallande träd. Nu går polisen ut med en varning.

klar

Artikellänk är kopierad

I de områdena som spärrats av på grund av skogsbränderna är risken för fallande träd stor. Detta trots att brandmännen redan har fått bukt med lågorna. 

– Trots att bränderna är släckta är risken stor att man kan få ett träd över sig, säger Andrew Tomkinson, stabschef för polisen i region Mitt, i ett uttalande.

I just de avspärrade områdena har endast polis, militär och brandkår haft tillträde. Men trots att en del av avspärrningen nu har tagits bort manar polisen till stor försiktighet.

– Mig veterligen har det inte skett någon olycka med något träd som har fallit, utan det är en allmän varning, säger Per Bjurström, befäl vid regionledningscentralen (RLC) i region Mitt.

Saknar rötter

När det brunnit så intensivt som det gjort nu under sommaren kan trädens rötter ha skadats så att de inte längre orka hålla sig fast i marken.

Det räcker med en vindpust för att trädet ska falla och orsaka svåra skador, enligt polisen.

Brandmannen Samuel Johansson, ordförande för Brandmännens riksförbud på Gotland, var själv med om att träd föll när han bekämpade branden i Ljusdal.

– Det är därför det är så farligt att gå in i en skog efter en skogsbrand. Rätt som det är tippar träden för att rötterna är avbrända. Vi såg ett träd som ramlade när vi var där. Då sa en av dem jag jobbade med att: ”Ingen går in där!”. Man märker det inte förrän det är för sent, säger han till Metro.

Vädjar till allmänheten

Just nu brinner det fortfarande på flera platser i landet, bland annat i Ljusdals kommun. Polisen uppmanar personer att inte gå in i de områden som är avspärrade.

– Vi vädjar till allmänheten att respektera de avspärrningar som finns, säger Andrew Tomkinson från polisen region Mitt  i ett uttalande.

Polisen meddelar även att de kommer fortsätta övervaka de platser som är avspärrade och bevaka de områden som har evakuerats.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro