ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens skyddsombud: "Det lokala buset har fått härja fritt för länge"

Fredrik Samuelson · 11 Okt 2018
Uppdaterad 12 Okt 2018
Fyra av tio poliser sa sig ha blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan i tjänsten eller på fritiden.

Fyra av tio poliser sa sig ha blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan i tjänsten eller på fritiden. Foto: Patric C Österberg/IBL


Sju av tio poliser säger i en facklig undersökning att våldet har ökat. Jan Johansson, huvudskyddsombud för polisregion Nord, vill nu ha hjälp av Arbetsmiljöverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisförbundets undersökning 2017 visade att sju av tio poliser upplever att hot och våld har ökat under de två tidigare åren.

Fyra av tio poliser sa sig ha blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan i tjänsten eller på fritiden. Drygt 2 000 poliser svarade i undersökningen.

– Vi möts av hot och våld så det minsta man kan kräva är att vi är två poliser i vissa lägen, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud för polisregion Nord.

LÄS MER
Polisen Jennie: Han tog ett grepp runt struphuvudet

Vill ha hjälp av Arbetsmiljöverket

Jan Johansson har begärt hjälp av Arbetsmiljöverket och vill införa en regel om att det måste vara minst två poliser som åker på riskfyllda jobb. Han påtalar att Stefan Hector, chef på polisens nationella operativa avdelning, sagt att polisen ska jobba två och två.

– I vissa situationer tummar man på detta och det innebär stora risker. Om poliser inte har med sig personer som har befogenhet och skyldighet att ingripa faller rättssamhället. Det får inte ske. Vi börjar hamna lite i det läget om man inte tar itu med det. Det är inte som det var i Sverige för 10 till 15 år sedan. På vissa ställen är det mer eller mindre laglöst, säger Jan Johansson.

”Det är vilsna själar”

– Det lokala buset har fått härja fritt för länge. Det är vilsna själar som måste få hjälp att hamna rätt. Man måste hjälpa dem i tid, i yngre år, och då krävs det en totalinsats.

Polisledningen har tidigare sagt att man bör delegera den här typen av beslut till chefer på lokal nivå. Polisförbundet har krävt fler poliser, skärpta straff för brott mot blåljuspersonal, högre polislöner och att poliser oftare beviljas kränkningsersättning.

pil
Våldsam vecka mot poliser

3 oktober

På kvällen den 3 oktober misshandlas en civilklädd polis vid Resecentrum i Skövde. Han slås medvetslös, får tänder utslagna och drabbas av hjärnskakning. En man misstänks för grov misshandel och grovt våld mot tjänsteman. En annan man misstänks för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman.

6 oktober

En polisman utsätts för våld i ansiktet men behöver inte sjukhusvård efter att ha ingripit mot ett bråk i Stadsparken i Västervik. Polispatrullen använder elchockvapen mot gärningsmannen, som lyckas fly. Polisen har inte gripit någon men har ett bra utredningsmaterial.

7 oktober

En ledig polisman besöker Stadsparksbadet i Borås med sina barn. När han konfronterar ett stökigt gäng blir han påhoppad av flera personer och får flera knytnävsslag, bland annat ett i ansiktet. Händelsen rubriceras som våld mot tjänsteman. De misstänkta tas om hand av socialtjänsten.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro