ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens teori: Tågkraschen var en olyckshändelse

Gustaf Eriksson · 17 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013
Polisens teori: Tågkraschen var en olyckshändelse

Polisens teori: Tågkraschen var en olyckshändelse Foto: Scanpix


Det är praktiskt taget omöjligt att köra tåget av misstag, uppgav SL i går. Men säger en källa till Aftonbladet att tågkraschen i Saltsjöbaden sannolikt var en olyckshändelse.

klar

Artikellänk är kopierad

När kvinnan hade städat vagnen och skulle lämna tåget genom förarhytten fällde hon fram förarsätet framåt – och kom åt dödmansgreppet. Det fick tåget att komma i rullning, och det slutade med att det kraschade in i bostadshuset. 

Så beskriver en källa med insyn för Aftonbladet att tågkraschen i Saltsjöbaden utanför Stockholm på måndagsnatten gick till.  – Det är stor sannolikhet för att det var en olyckshändelse, säger källan, och fortsätter: – För att detta osannolika ska ha kunnat ske måste tåget ha lämnats i fel skick och med växel i fel läge.  En annan källa uppger för tidningen att det är vanligt att dödmansgreppet kopplas ur med en sten eller annan tyngd när det är kallt. Detta för att inte bromsarna ska frysa. När kvinnan fällde förarsätet framåt kan hon ha kommit åt körspaken. – Felet nu var att tåget stod aktiverat med nycklarna i, och därför kunde det gå i gång, säger källan.

Kvinnan som körde tåget skadades allvarligt i kraschen. Hon är anhållen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, men har ännu inte kunnat förhöras.

Polisens presstalesman Lars Byström uppger att utredningsarbetet sker på bred front. – I sådana här sammanhang kan man inte utesluta någonting. Det kan vara en olycka, tekniskt fel eller en medveten handling. Vi har en person anhållen och det pekar mot en brottsmisstanke, men det kan ändras, säger han till Metro.se. Kvinnan kan komma att förhöras under dagen.  – Det är svårt att säga exakt när det blir, säger Lars Byström.

På onsdagen berättade Metro att SL uppgett att det i praktiken är omöjligt att köra tåget av misstag. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro