ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisens teori: Dubbelagenten blev förgiftad via sitt dörrhandtag

Björn Berglund · 29 Mar 2018
Uppdaterad 29 Mar 2018
De högsta koncentrationerna av nervgiftet har hittats vid Skripals hem.

De högsta koncentrationerna av nervgiftet har hittats vid Skripals hem. Foto: Polaris Images/IBL


Den brittiska polisen misstänker att den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades vid sitt hem. Den högsta koncentrationen av nervgiftet som användes har har hittats på deras ytterdörr, rapporterar BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den 4 mars som 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittades medvetslösa på en bänk i ett köpcenter i brittiska Salisbury. Polisutredningen visade att de utsatts för ett nervgift och polisen misstänker att det rör sig om ett mordförsök.

Polisens utredning riktas nu i huvudsak in på deras hem, skriver BBC. De högsta koncentrationerna av nervgiftet som användes i dådet har hittats på handtaget till Skripals ytterdörr.

Enligt BBC:s säkerhetskorrespondent Gordon Corera kan giftet ha hamnat där ”genom en kletig substans som kan ha smetats på dörrhandtaget”.

Polisen har funnit spår av giftet på flera andra platser, men då i lägre halter. Det rör sig bland annat om i Skripals bil och på den pub och italienska restaurang som de besökte samma dag.

Cirka 250 antiterrorpoliser är för närvarande kopplade till fallet. De går bland annat igenom 5 000 timmar övervakningsfilm och undersöker 1 350 beslagtagna föremål.

Utredningen kring Skripals hemadress kan fortsätta i flera veckor, kanske till och med månader, uppger polisen enligt BBC.

Sergej och Julia Skripals tillstånd uppges fortfarande vara kritiskt.

Skripal har ett förflutet som överste i den ryska militära underrättelsetjänsten. 2006 dömdes till fängelse i Ryssland efter att ha röjt hemliga uppgifter till Storbritanniens underrättelsetjänst. 2010 blev han överlämnad till Storbritannien.

Enligt polisen användes nervgiftet novitjok i attacken. Det kemiska stridsmedlet togs fram i Sovjetunionen under 1970- och 80-talen och beskrivs som bland de farligaste som någonsin skapats.

Den brittiska regeringen pekar ut Ryssland för attacken och händelsen har utlöst en diplomatisk kris mellan Ryssland och Storbritannien samt flera länder.

LÄS MER
Sverige utvisar rysk diplomat
klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro