ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisens tips: Så undviker du bedragarna under black friday

Filip Joelsson · 20 Nov 2018
Uppdaterad 21 Nov 2018
Kortkapningarna ökar i slutet av november och i december, enligt Lotta Mauritzson på Nationellt bedrägericenter.

Kortkapningarna ökar i slutet av november och i december, enligt Lotta Mauritzson på Nationellt bedrägericenter. Foto: IBL/Nationellt bedrägericenter


Black friday står för dörren, och snart börjar den intensiva julhandeln på allvar. Köpfesten är även bedragarnas högtid, men det finns sätt att skydda sig på. "Spärra ditt kort från internetköp", säger Lotta Mauritzson på Nationellt Bedrägericenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Handeln på nätet och i butik skjuter i höjden i slutet av november och i december. Likaså kortbedrägerierna.

– Förra året hade vi 80 000 anmälda brott som handlade om stulna kortuppgifter som bedragare kommit över och sålt vidare. I år kommer den siffran öka, det vet vi redan nu, och både vi och bankerna ser att bedrägerierna ökar vid den här tiden på året, säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens Nationella bedrägericenter.

Uppgifter säljs för hundralappar

I de flesta fallen handlar det om att kortuppgifter hamnat i fel händer via dataläckor och intrång, och att uppgifterna sedan säljs vidare till köpare på nätet.

– Kortuppgifterna säljs där för 200-300 kronor. Köparna slår ofta till på buntar med kortinformation och testar sig sedan fram tills de kommer över ett kort som går att handla med, säger Mauritzson.

Men det finns sätt att skydda sig på. Dels kan man försöka hålla sig till att endast handla på sajter som erbjuder kortverifiering, exempelvis 3d-secure eller ”verified by Visa”, där köparen måste ange andra uppgifter än de som finns på kortet för att genomföra köpet.

Lås kortet

Bäst av allt är dock att låsa sin kort helt, enligt Mauritzson.

– Bankerna erbjuder ofta möjligheten att stänga av sitt kort helt för internetköp när man inte använder det. Det rekommenderar vi absolut att man gör. Det kräver att den som äger kortet manuellt öppnar upp det för köp vid det aktuella köptillfället, säger hon.

Även risken att bli bestulen på sitt fysiska kort ökar när många människor ska trängas på gator och torg. Här gäller det att förvara sin plånbok och sina kort på en säker plats.

– Håll ett öga så att ingen tittar över din axel när du slår in koden och sedan försöker sno ditt kort, och se till att du inte har plånboken i bakfickan eller i en ryggsäck på ryggen, säger Mauritzson.

pil
Så handlar du säkert på nätet

• Handla bara på säkra webbsidor – kolla recensioner och använd sidor som har 3D Secure eller annan tvåstegsidentifiering.• Undvik i största möjliga mån att spara dina kortuppgifter i olika appar.• Spärra kortet för internetköp och öppna det när du vill näthandla.

Källa: Källa: Polisen, Nationellt bedrägericenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro