ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens uppmaning efter rån och stölder: Stöldmärk din märkesjacka

Fredrik Samuelson · 22 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018
Stöldmärk dyra jackor, rekommenderar polisen.

Stöldmärk dyra jackor, rekommenderar polisen. Foto: Patric C Österberg/IBL/Pixabay


När vädret blir kallare ökar även antalet stölder och rån av jackor. Nu uppmanar polisen till att stöldmärka en dyr vinterjacka, mobiltelefon och dator.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen varnar på sin hemsida för stölder av dyra märkesjackor som Canada Goose, Moncler, Hermes och Pyrenex. Jackor som kan kosta uppemot 10 000 kronor.

– De där jackorna är inte gratis utan kostar som en sämre begagnad bil. De stjäls i butiker, omklädningsrum i skolor och man kan till och med bli rånad på dem. Det handlar ofta om andra ungdomar. Några av dem kan till och med ha en missbruksproblematik. Det finns en del som gör det för att bekosta missbruket, säger Mats Eriksson, presstalesman vid polisen i Stockholms län.

”Kan vara vaksam”

Han uppmanar till vaksamhet.

– Unga människor i dag tror ofta väldigt gott om alla och det ska man fortsätta att göra men kan ändå vara vaksam. Man behöver inte lägga ifrån sig datorn, dyra jackan eller telefonen i ett omklädningsrum i skolan eller på en bänk utanför klassrummet.

Polisens tips: Använd märk-dna

För att förebygga brott och binda misstänkta till brott uppmanar polisen att man använder märk-dna på sina attraktiva tillhörigheter. Märk-dna är en syntetiskt framställt dna. Vätskan är osynlig men identifierbar med ultraviolett ljus. Samtliga ”målade” polisbilar i Stockholm har utrustats med UV-lampor som används för att hitta dna-märkt stöldgods.

Eftersom varje märkning är unik kan den spåras. Märkningen håller minst fem år på föremål.

– Det kan verka brottsförebyggande. Det är gräsligt att man ska behöva märka saker överhuvudtaget och inte kan få ha sina egna saker i fred, men så är det ju tyvärr inte alltid, säger Mats Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro