ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens utredningstider för våldtäkter har ökat med tre veckor – på fyra år

Hugo Ewald · 15 Sep 2017
Uppdaterad 15 Sep 2017
Utredningstiderna skiljer sig stort åt i landet.

Utredningstiderna skiljer sig stort åt i landet. Foto: Claudio Bresciani/TT


Idag tar det i snitt 23 dagar längre för polisen att utreda en våldtäkt, jämfört med för fyra år sedan. Det visar en granskning som DN genomfört.

klar

Artikellänk är kopierad

I snitt tar det idag 23 dagar längre för polisen att utreda en våldtäkt, jämfört med för fyra år sedan. Det visar en granskningsom DN har genomfört.

Utredningstiderna skiljer sig stort åt i landet. I region väst tar en utredning i genomsnitt 175 dagar – i region nord, den snabbaste regionen, tar en utredning i genomsnitt 115 dagar. Region väst har dock fler anmälda våldtäktsfall under samma period.

Granskningen är genomförd efter att SVT tidigare under veckan rapporterat om att polisen inte hinner med våldtäktsutredningar på grund av det dödliga våldet. Och vissa sådana samband står att finna i de två extremfallen, region nord och region väst. Region väst har under året haft ett stort och ökande antal mordutredningar, 148, medan region nord har haft relativt få – 54. Men i till exempel region syd har våldtäktsutredningarna tagit 25 procent mindre tid i år jämfört med perioden januari-augusti förra året – trots att antalet mordfall ökat med 15 procent.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, menar att alla polisregioner har ett prekärt läge när det kommer till resurser, men menar att man i region syd trots detta fortsatt att prioritera våldtäktsfall. Bland annat har man en särskilt sektion med 35 utredare som hanterar våldtäktsfall.

Till DN säger Sintéus att det i allmänhet läggs för lite fokus på utredningsarbete.

– Många kräver fler poliser på gatorna. Men det behöver balanseras upp med fler utredare, för att kunna ta hand om det de yttre poliserna levererar.

Han menar också att polisen behöver rekrytera fler civila, samt att polisutbildningen bör fokusera mer på utredningsmetodik.

– Unga nyutexaminerade poliser har inte alls lust att arbeta med utredningar. De vill ut och köra radiobil. Jag tror man skulle behöva införa en inriktning i polisutbildningen som fokuserar på att bli utredare, och även ge ekonomiska incitament, med ökad lön för utredare.

I sin granskning har DN tittat på så kallade medelgenomströmningstider för ärenden som redovisats till åklagare och avser mord och våldtäkter under perioden januari-augusti 2013-2017.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro