ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens varning till föräldrar – här är tecknen på att ditt barn knarkar

· 7 Nov 2014
Uppdaterad 7 Nov 2014

Foto: Polisen


klar

Artikellänk är kopierad

Jätteinsats mot knarksajter – flera svenska säljare gripna. Nu varnar polisen föräldrar: Misstänkta beteenden att hålla utkik för.

I en gemensam aktion på torsdagen slog polis runt om i världen till mot marknadsplatser på internet som säljer droger och vapen. I Sverige ledde insatsen bland annat till att en plats med 900 narkotikaannonser stängdes ner, enligt Rikspolisstyrelsen (RPS). 

Flera av annonserna ska ha gällt spice som har uppmärksammats stort de senaste veckorna på grund av ett flertal överdoseringar och även misstänkta dödsfall. Flera svenska säljare ska ha gripits i samband med aktionen, enligt RPS.

Även internationella sidor som vänt sig till svenska säljare har stängts ner. Tillslagen skedde mot marknadsplatser på nätverket Tor som brukar beskrivas som en anonymiseringstjänst som ger datoranvändare möjligheten att kommunicera anonymt och döljer avsändarens IP-adress.

Totalt greps 17 personer i det internationella tillslaget, flera av dem svenskar, enligt Sören Clerton vid Rikskriminalpolisen som ledde arbetet i Sverige.

Omkring 400 sidor stängdes ner totalt men Flugsvamp är den enda som riktar sig specifikt till svenskar och är skriven på svenska.

– Tillslaget har ett viktigt signalvärde eftersom det visar att vi faktiskt kan slå till mot marknadsplatser som man försöker att hålla dolda, säger Clerton.

Förutom att IP-adresser anonymiseras så sker betalningar med den elektroniska valutan bitcoin för att ytterligare minska risken för att polis och åklagare ska kunna bevisa vilka som gjort olagliga affärer på nätet.

– Vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna identifiera både köpare och säljare utifrån det material vi nu har, säger Clerton.

Tillslagen skedde samtidigt i går under eftermiddag och kväll och pågick under några timmar. Det tog inte lång tid innan polisen noterade en viss oro på nätet sedan användare insett att sidor stängts ner.

Sören Clerton anser att den gemensamma aktionen gjort stor skada för den illegala näthandeln av narkotika. Den mest uppenbara är det faktum att man stängt så många marknadsplatser.

– Men vi tar förhoppningsvis också död på föreställningen att "det här kommer polisen inte att kunna upptäcka". Vi visar att man inte går säker någonstans och att man inte kan använda tor-nätverk och tro att man kan göra det ostört.

Hur de nedstängda marknadsplatserna kommer att påverka problemen med spice i Sverige är för tidigt att säga.

– Men det kommer i alla fall försvåra den här vägen att handla narkotika.

I insatsen deltog polis i 17 länder, bland annat amerikanska FBI.

Här är tecknen som kan avslöja om ditt barn börjat knarka

Polisen informerar nu föräldrar som är oroliga för deras barn ska ha börjat missbruka droger. I ett inlägg på Facebook och i ett videoklipp ges flera exempel på olika varningstecken.

1. Misstänkta föremål. Tobaksrester, örtblandningar, rullpapper, avrivna pappersbitar, små påsar eller kuvert, hemmagjorda pipor tillverkade av pet-flaskor är olika typer av saker som används i samband med droger.

2. Misstänkt beteende. Om ditt barn plötsligt blir mer aggressivt, byter kompisgäng, slutar bry sig om sin hygien eller börjar skolka så kan det vara tecken på att något inte står helt rätt till. 

Om du upptäcker att saker, eller pengar, försvinner från hemmet eller om du ser fysiska tecken som täppt näsa, röda ögon, förändrad aptit eller viktnedgång så kan det vara förändringar som förknippas med droganvändande.

– Jag tror man får lite lite på magkänslan. Man känner som förälder att det är något som inte är som det ska, säger ungdomspolisen Alexandra i klippet.

3. Vad ska du göra? Våga prata om droger hemma, gå in i ditt barns rum, även om det känns obehagligt. Sätt gränser och våga se problemet. Ta gärna hjälp av någon för att hantera problemet.

Vänd dig till polisen eller socialtjänst där du bor.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro