ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens viktiga uppmaning inför julresan: Läs detta först!”

Johan Wikén · 20 Dec 2015
Uppdaterad 20 Dec 2015
Polisens bästa utredare gällande bostadsinbrott ger sina bästa tips.

Polisens bästa utredare gällande bostadsinbrott ger sina bästa tips. Foto: Alamy


Det är juletid och många passar på att resa iväg under ledigheten. Det innebär "julafton" för inbrottstjuvarna. Därför har Skånepolisen sammanställt de fem bästa tipsen som minskar risken för att bli utsatt. "Läs detta först!", skriver de på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

När det är dags för storhelger brukar tjuvarna ofta gå in i en intensiv fas. Människor som lämnar obevakade lägenheter efter sig är en guldgruva för inbrottstjuvarna.

”Det innebär tyvärr ’julafton’ för de kriminella som drar nytta av att många bostäder tillfälligt står tomma”, skriver polisen i nordvästra Skåne på Facebook.

►LÄS MER: Tjuvarnas hemliga språk avslöjar om du kommer få inbrott

Polisen har därför sammanställt de fem bästa tipsen som kan motverka inbrott med hjälp av de främsta utredarna gällande bostadsinbrott. 

Här är polisens bästa tips för att minska risken för inbrott:

1. ”Det absolut bästa är att göra upp med någon person att titta till din bostad under tiden du/ni är borta. Exempelvis en granne kan se till att det är upptrampat vid eventuellt snötäcke och att allt står rätt till vid hus och på tomt. Tänk på att vidaresända eller lagra post och att brevlådan ska vittjas. Tillsynen bör ske dagligen!”

2. ”Snåla inte med belysningen! Låt det vara tänt och använd olika timers för att förvirra för tjuvarna. Dagens elpriser och lågenergibelysning öppnar upp för kreativa lösningar i hemmet.”

3. ”Om du har ekonomisk möjlighet: skaffa ett larm med tillkopplad larmcentral. Det gör bland annat att skadegörelsen av kriminella vid genomsök av bostaden kan begränsas eftersom larmet ljuder.”

4. ”Skaffa gärna en kamera-app med kameror i hemmet. Då kan du ha koll på din bostad och ringa 112 vid inbrott.”

5. ”DNA-märkning är en, för Sverige, relativt ny teknik vilket innebär att det går att spåra stöldgods med hjälp av DNA-märkning och UV-ljus. Det rekommenderas eftersom det underlättar betydligt att hitta rättmätiga ägare i våra utredningar.”

►LÄS MER: Debatt: Skippa skinkan – ät veganskt i jul​

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro