ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Poliser åtalas – prejade 16-åring på motorcykel

Clarence Frenker · 24 Okt 2012
Uppdaterad 25 Okt 2012

Foto: Scanpix


När den 16-årige mc-föraren vägrade stanna misstänks de två polismännen ha försökt preja honom av vägen. Nu åtalas de båda polismännen för tjänstefel.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den 23 juni förra sommaren som de två polismännen tog upp jakten på en då 16-årig mc-förare i samband med en misstänkt rödljuskörning.

Men 16-åringen vägrade stanna och i stället inleddes en vansinnesfärd genom Östermalm där polismännen misstänks ha försökt preja mc-föraren av vägen.

Nu åtalas poliserna i Stockholms tingsrätt för tjänstefel.

– Det här är en motorcykel, och nuddar man bakhjulet på en motorcykel kan man få sladd och ramla omkull, säger Håkan Roswall, tillförordnad chefsåklagare vid riksenheten för polismål.

Biljakten gick genom både större och mindre gator på Östermalm och hastigheterna uppskattas ha varit mellan 60 och 80 kilometer i timmen.

Bland annat uppges 16-åringen ha jagats på den grusade gångvägen på Valhallavägens mittrefug.

– Folk har varit tvungna att hoppa åt sidan för att inte bli påkörda av motorcyklisten eller polisbilen, säger Håkan Roswall.

Enligt 16-åringen själv ska poliserna ha kört in i motorcykelns baksida vid tre tillfällen under jakten. Ett vittne berättar att det hördes en smäll vid ett av tillfällena.

Polismännen medger att de följt efter mannen men nekar till att de försökt preja honom av vägen. och att de kört på den grusade gångvägen på Valhallavägen.

Men enligt Håkan Roswall har de brutit mot Rikspolisstyrelsens regler om efterföljande och borde därför ha avbrutit jakten.

Polismännen riskerar nu böter.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro