ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Poliser nekas terrorutbildning: "Drabbar medborgarna"

Annica Ögren · 19 Apr 2018
Uppdaterad 19 Apr 2018
Många poliser tvingas avstå från terrorutbildning.

Många poliser tvingas avstå från terrorutbildning. Foto: Metro


Sex dagar om året ska alla poliser i yttre tjänst vidareutbildas i konflikthantering (även kallat polkon). Trots det är det många poliser som tvingas avstå från utbildningen, visar en ny enkätundersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen ska utbildas i olika taktiker för vapenhantering, skydd av tredjepart och kommunikation. Detta har polisen själva marknadsfört som en del i satsningarna mot terrorbekämpning. Därför ska alla poliser, sex dagar om året, genomgå den så kallade polkon-utbildningen.

Nu uppger bara 48 procent av de poliser som svarat på en enkät att de under det senaste året fått fem eller fler dagars utbildning. Av de poliser som jobbar med ingripande verksamhet säger sig bara 46 procent att de fått tillräcklig utbildning. Det skriver nyhetsbyrån TT.

LÄS MER
Poliser skadade i vild biljakt med prejningar och varningsskott

Svaren har sammanställts utifrån en enkätundersökning där 1 796 poliser fått svara på en webbintervju om hur de upplever sina tjänsteförhållanden. Dessa svarande utgör 54 procent av de som tillfrågats.

– Det drabbar dels den enskilde polisen, dels kollegorna, men ytterst medborgarna. Det är oroande, säger Polisförbundets vice ordförande Anna Nellberg Dennis, till TT.

Förklaringen är enligt henne att det helt enkelt finns för få poliser, en situation som gäller riket i stort.

– Problemet är att systemet inte tillåter att poliser är under utbildning, vilket krävs för att polisen ska kunna bedriva ett framgångsrikt arbete, säger Anna Nellberg Dennis.

Inom kort kommer Polisförbundet att släppa rapporten ”När färre ska skydda fler”, där väntas fler resultat presenteras.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro